Ορίστηκε με ΠΔ το πλαίσιο για τη λειτουργία Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

0
9

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση των όρων και προϋποθέσεων της αποτελεσματικής λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και έχει στόχο την προστασία του δικαιώματος της υγείας των πολιτών.
Με το ΠΔ καθορίζονται η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΥΙΑ, η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, με σκοπό την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας.

Στόχος είναι να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών και να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μία τέτοια τεχνική προδιαγραφή είναι η θέσπιση ελάχιστου εμβαδού των εγκαταστάσεων όπου θα πραγματοποιούνται οι σχετικές επιστημονικές παρεμβάσεις, ενώ δύο από τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΥΙΑ συνιστούν η υποχρεωτική διασύνδεσή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ο αυστηρός ορισμός των εξειδικευμένων προσόντων του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα ενισχυθεί σημαντικά ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, ολοκληρώθηκε στις 10-7-2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here