Όχι πάλι εκ-πεπτω-κότες να το παίζουν αητοί

1
35

Ανεπάρκεια καθεστώτος, γενικευμένη

ελαφρότητα και διαφθορά

Μιχ. Μοδινός, Σχεδία

Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Αφού χάσαμε την όποια εθνική μας οντότητα και το (ασαφές) σχέδιο επιβίωσης του Eλληνισμού, τώρα χάνουμε –πέραν των οικονομικών καταβυθίσεων- και την κοινωνικοπολιτική μας ταυτότητα. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν γίνει ένα ιδεολογικό κουβάρι όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει (αρκεί να διαφέρει από αυτά που είπε ο άλλος) και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει (αρκεί να έχει έτοιμα δυο-τρία ευφυολογήματα ή σλόγκαν επικοινωνιακού χαρακτήρα).

Οι πολιτικοί μας πρωτοστατούν σ’ αυτή την (ηθελημένη;) σύγχυση. Ένας αλλοδαπός που δεν γνωρίζει ονόματα, ιστορία και κομματικά σύμβολα πολύ δύσκολα θα ξεχώριζε από τη ρητορική τους σε τι Θεό πιστεύουν.

Μας τιμωρούν καθημερινά (απολύσεις, περικοπές, ΦΠΑ) για να μην προκάνουμε να τους τιμωρήσουμε εμείς (γι’ αυτά που έκαναν και γι’ αυτά που κάνουν).

– Μας νομοθετούν και μας διδάσκουν το καινούργιο (!!) (κρατικός υπάλληλος, εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις) ξεχνώντας αφενός ότι αυτοί οι ίδιοι έλεγαν επί χρόνια ακριβώς τα αντίθετα κι αφετέρου ότι αυτοί ψήφισαν τις όποιες στρεβλώσεις κι αυτοί επωφελήθηκαν από τι όποιες προνομιακές καταστάσεις.

– Θυμήθηκαν την ισότητα, ενώ αυτοί επιβίωσαν πολιτικά παραβιάζοντας (και βοηθώντας και τους κολλητούς τους να παραβιάζουν) τους ίσους όρους (ατιμωρησία, φωτογραφικές διατάξεις).

Η λίστα των υπο-κριτών πολιτικών είναι μεγαλύτερη από αυτή των φοροφυγάδων. Άρα, πριν απ’ όλα, χρειάζεται μια Νέα Δημοκρατική Αλλαγή και ένα νέο Κοινωνικό Πολιτικό Συμβόλαιο με νέους πολιτικούς που θα εκφράζουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς και θα διέπονται από νέα πολιτική ηθική.

Υ.Γ: Ποιος, πότε, πώς άλλαξε τις αξίες της ζωής μας και τώρα ψάχνουμε να βρούμε άλλες;

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

  «Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ’ ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος κι εξουσία η Άνοιξη.»

  Οδυσσέας Ελύτης – Άξιον Εστί – 1954

  «Από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κοντά στο Βελλίδειο συνοδεύτηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 90 προσαγωγές και δύο συλλήψεις -μία για κατοχή βεγγαλικών και μία για παράβαση του νόμου περί όπλων. Η Θεσσαλονίκη θυμίζει φρούριο, καθώς 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους.»

  In.gr – 11/09/2011

  «Ποιος, πότε, πώς άλλαξε τις αξίες της ζωής μας και τώρα ψάχνουμε να βρούμε άλλες;»

  Γιάννης Πανούσης – Aixmi.gr – 11/09/2011

  Άντε τώρα να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Άντε να συγκρίνεις την αυθεντικότητα της λαϊκής αντάρας του Ελύτη με το συνονθύλευμα των ταξιτζήδων με τους οπαδούς του Ηρακλή. Άντε να αντιπαραβάλεις το «ένα – ένα – τέσσερα» και το «Πολυτεχνείο» με τους «μασκοφόρους» και τους «φοιτητές» μιας ανύπαρκτης εδώ και πολλά χρόνια ΕΦΕΕ ή ΕΣΕΕ. Άντε να συγκρίνεις τα «Λαυρεωτικά» ή «τα εργατικά του 36» με τις σημερινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

  Και πως να δώσεις απάντηση στην ερώτηση του καθηγητή. Και τι είναι πιο σημαντικό αυτή την στιγμή, να ξαναρχίσεις μιαν ανάλυση του τύπου «γιατί φτάσαμε ως εδώ» ή να προτείνεις λύσεις που δεν θα «προκάνουμε» (Χαρίλαος Φλωράκης) να τις υλοποιήσουμε πριν την «καταστροφή» ;

  Ψυχραιμία. Πρέπει να προκάνουμε. Και πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.

  Ανεξάρτητα από το διάστημα που οι τωρινοί τρακόσοι της βουλής θα κάθονται ακόμα στις καρέκλες τους και από τα ονόματα των κομμάτων που συνθέτουν «σήμερα» το πολιτικό φάσμα.

  Το ότι χρειαζόμαστε μια καινούργια πολιτική ηγεσία είναι γεγονός αναντίρρητο. Το πώς θα την φτιάξουμε είναι το ζητούμενο. Γιατί αν αφήσουμε άλλους να την φτιάξουν για λογαριασμό μας θα έχουμε χάσει για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα προς μια κοινωνικά δίκαιη λύση.

  «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

  Αλλά θέλει και συγκεκριμένες θέσεις και οργάνωση και μυαλά και κορμιά που θα τις υλοποιήσουν. Με λίγα λόγια θέλει αγώνα και θυσίες. Αλλά όχι μπροστά απ τις τηλεοπτικές κάμερες και για λογαριασμό των συμφερόντων ορισμένων επιτηδείων.

  Ήρθε η ώρα των πράξεων, για όλους. Και για σας κ. Πανούση. Η σημερινή σας ανάρτηση θα πρέπει να έχει πρακτικό αποτέλεσμα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Αλλιώς δεν θα έχει κανένα νόημα να παρουσιάσετε την επόμενη …

  http://kosmaspavlidis.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here