«Όχι» της Βρετανίας στον Ασάνζ για ιατρικές εξετάσεις εκτός πρεσβείας

0
6

 

Aρνητική ήταν η απάντηση της Βρετανίας στο αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να λάβει ιατρική περίθαλψη εκτός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πάτινο, ο Ισημερινός ζήτησε από την Βρετανία «ασφαλή διέλευση» ώστε ο Ασάνζ, να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία γιατί έχει έναν «βαθύ πόνο» στον δεξί του ώμο για τρεις μήνες.

«Η Βρετανική κυβέρνηση δεν προσέφερε τους όρους για να γίνει αυτό» δήλωσε ο Πάτινο σε δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα επιπλέον λάθος στην προστασία του, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου». 

Ο Ασάνζ, υπήκοος της Αυστραλίας, κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σχετικά με κατηγορία βιασμού, την οποία αρνείται.

Έχει εκφράσει τον φόβο  ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να δικαστεί για την ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here