Ουγγαρία: Μαζική διαδήλωση κατά του κρατικού ελέγχου στην παιδεία

0
4

 

Περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη στην Βουδαπέστη εναντίον του αυστηρότερου «κρατικού ελέγχου» στο εκπαιδευτικό σύστημα και της πολιτικής της ουγγρικής κυβέρνησης στο ζήτημα της παιδείας.

Οι ουγγρικές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Η συγκέντρωση, ανήμερα μιας εθνικής εορτής στην Ουγγαρία, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται στη χώρα αφότου ένα κίνημα διαμαρτυρίας είχε καταφέρει, στα τέλη του 2014, να ακυρωθούν τα σχέδια επιβολής ενός φόρου στο Διαδίκτυο από την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Οι διαδηλωτές, κυρίως εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη οργανώσεων της ουγγρικής αριστεράς, αξίωσαν να παραχωρηθεί εκ νέου ένας βαθμός αυτονομίας στα σχολικά ιδρύματα, που τους αφαιρείται με τη μεταρρύθμιση της παιδείας στην Ουγγαρία.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών φορούσε καρό πουκάμισα, που έχουν μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα των εκπαιδευτικών αφότου είχε αναφερθεί υποτιμητικά σε αυτά συνεργάτης του Όρμπαν.

Ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Ίστβαν Πούκλι, λυκειάρχης στη Βουδαπέστη, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα κηρυχθεί στάση εργασίας μιας ώρας την 30ή Μαρτίου εάν δεν «ζητήσει συγγνώμη» για τις «ταπεινώσεις» που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί αφότου ο Όρμπαν ανέλαβε την εξουσία το 2010.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και πολλοί γονείς μαθητών, επικρίνουν ιδίως τον τερματισμό της διαδικασίας επιλογής σχολικών βιβλίων από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το γεγονός ότι πλέον αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε απευθείας αγορά, ακόμη και βασικών ειδών, και τη μείωση των παιδαγωγικών εξόδων.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι τάξεις ορισμένες σχολείων έμειναν μισοάδειες στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, που έχει αρχίσει από το φθινόπωρο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here