Πάντοαν: Μεγάλο μέρος της απόφασης ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση

0
8

 

Στην φάση αυτή, μεγάλο μέρος της απόφασης βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματτίνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Από την αρχή όλοι οι υπουργοί του Ecofin, ή μάλλον του Εurogroup, ανέπτυξαν διάλογο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο έχω άριστη προσωπική σχέση. Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων, όμως, είναι τέτοιος που ορίζει να εξελιχθεί μια διαπραγμάτευση στην οποία συμμετέχουν οι λεγόμενοι θεσμοί των Βρυξελλών, διότι οποιοδήποτε πρόγραμμα, και όχι μόνον το ελληνικό, πρέπει να είναι λεπτομερές».

Συνεχίζοντας, ο κ. Πάντοαν έκανε λόγο για ένα τεχνικό επίπεδο της συζήτησης που πρέπει να αναπτυχθεί. «Ο Τσίπρας έχει μια άμεση σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ συμμετέχει σε συνεδριάσεις στις οποίες παίρνει μέρος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διότι είναι σαφές ότι στη διαπραγμάτευση αυτή υπάρχει μια πολιτική διάσταση πιο ισχυρή από την τεχνική», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης με αναφορά στην προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί.

«Το ότι υπάρχουν, δυστυχώς, πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να εφαρμοσθούν είναι κάτι το γενικευμένο. Η Ελλάδα εισήλθε στην χρηματοοικονομική κρίση με ιδιαίτερα χαμηλή ικανότητα ανάπτυξης. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα προέβλεπε τη συνταξιοδότηση των πολιτών στα 55 τους. Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας είναι γεμάτος εμπόδια, με τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια και φορολογική διοίκηση. Προσωπικά, θεώρησα πάντα ότι το πρώτο πρόβλημα αυτού του σίριαλ είναι να τεθεί η Ελλάδα σε θέση να αναπτυχθεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια και να αντιμετωπίσει, συνεπώς, τα δομικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Πάντοαν.

Όπως εκτίμησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεχείρησαν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα. «Η τωρινή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μια κυβέρνηση με διαφορετική εντολή, και η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να σεβαστεί την κοινοβουλευτική κυριαρχία. Πρώτα από όλα εκείνη της Ελλάδας, αλλά και εκείνη όλων των άλλων χωρών μελών του Eurogroup, διότι αν υπάρξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, το γερμανικό, το σλοβενικό και το φινλανδικό Κοινοβούλιο πρέπει να το εγκρίνουν. Έστω και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται, σε ό,τι αφορά την Ιταλία», πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με ένα τεστ ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται για την Ελλάδα κατά της Ευρώπης. Το θέμα είναι πώς χειριζόμαστε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα επιτρέψουν να μετακινηθεί η όλη συζήτηση προς τον πραγματικό στόχο, που είναι να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Πάντοαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here