Παγκόσμια ανησυχία για τη βόμβα υδρογόνου της Βόρειας Κορέας

0
12

 

Σε αναβρασμό η παγκόσμια κοινότητα, μετά την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Βόρεια Κορέα.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός.

Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ.

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – η τέταρτη κατά σειρά – έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία θα δώσει μία αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση της Βόρειας Κορέας, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε και χαρακτήρισε τη δοκιμή ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

To απόγευμα, στις 6.00 ώρα Ελλάδας, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

«Η ενέργεια της Πιόνγιανγκ συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Reuters, ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, προσθέτοντας ότι «συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

ΟΙ ΗΠΑ αδυνατούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας σχετικά με τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει, σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here