«Πάγο» από Μοσκοβισί σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

0
6

 

«Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες» είπε στέλνοντας το μήνυμα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενόψει της υλοποίησης των ορόσημων της α΄ αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων της β΄ αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της α΄ αξιολόγησης.

Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά.

Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Για το ελληνικό αίτημα να «χαλαρώσουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά (βάσει του προγράμματος ορίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ).
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή».

Ο επίτροπος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο».
Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές ότι «συζητούσαμε έναν χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με βάση τους υπάρχοντες δείκτες, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των ορόσημων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι, «με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, κατά τη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Μετέφερε χαρακτηριστικά τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μια αντίφαση, οι θεσμοί να επιμένουν στη μικροδιαχείριση του προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία. Προσέθεσε παράλληλα, ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για το θέμα του ΕΚΑΣ.

Για το τελευταίο, ο Επίτροπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, αρκεί αυτή να είναι δημοσιονομικά συμβατή με το πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκ νέου συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, διότι προσθέτει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια».

«Το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει πλήρως στο πρόγραμμα«, απάντησε ο Μοσκοβισί σε σχετικό ερώτημα, εξηγώντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. «Θα προσδώσει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια στο πρόγραμμα», είπε.
Ερωτηθείς από το Capital.gr εάν η αξιολόγηση θα προηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ απάντησε ότι «είναι μια δομημένη διαδικασία βήμα προς βήμα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πορείας-προσέγγισης«.

Ο Επίτροπος έκανε κατ επανάληψη σαφές πόσο σημαντικό είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη τους έτους και στο θέμα του ΔΝΤ είπε ότι η Ελλάδα «μπορεί να το πετύχει, είναι υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό, απαραίτητο».
Ανέφερε για την επιστροφή στην ανάπτυξη ότι θεωρεί βέβαιο το θετικό ρυθμό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2016 ενώ η πρόβλεψη για το 2017 προς το παρόν παραμένει στο 2,7% αλλά «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

«Είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσει ρυθμούς» η Ελλάδα, είπε ο Επίτροπος εξηγώντας ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα τότε τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες που έχουν επωμιστεί τόσα μέτρα.

Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, λέγοντας «πάμε βήμα- βήμα, αλλά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Απάντησε ουσιαστικά αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα».

Ανέφερε ότι θεωρεί βέβαιο τον θετικό ρυθμό στο ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο εφέτος, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2017 παραμένει στο 2,7%, αλλά «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».
Εάν αυτά δεν τηρηθούν προσέθεσε, τότε «τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες που έχουν επωμιστεί τόσα μέτρα».

Εξέφρασε δε τη λύπη του για τη στάση που τήρησαν ορισμένα κράτη- μέλη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here