«Παγώνουν» οι πληρωμές της Κομισιόν προς την Ελλάδα-Έγραφα φωτιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
9

 

 Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα ο ιστότοπος NewEurope.eu, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματά όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από εσωτερική αλληλογραφία που υπογράφεται από τον Γουόλτερ Ντεφάα, Γενικό Διευθυντή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνεται ο λόγος που η Κομισιόν αποφασίζει την παύση των πληρωμών είναι μια υπό εξέλιξη έρευνα από την ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού, το οποίο αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών σε μεγάλα έργα υποδομών.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ότι περαιτέρω αιτήματα για πληρωμές δεν θα προχωρούν, έως ότου να υπάρχει διαβεβαίωση για τη νομιμότητα και την κανονικότητα των βεβαιωμένων δαπανών». Οι μόνες πληρωμές που δεν αναμένεται να «παγώσουν» για την ώρα είναι αυτές που αφορούν στην τεχνική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαΐου δημοσιοποιήθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με την οποία από το 1989 έως το 2016 45 κατασκευαστικές εταιρείες, δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μία τράπεζα εμπλέκονταν στο καρτέλ και μοίραζαν μεταξύ τους τα δημόσια έργα. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι οδικοί άξονες, το μετρό, σιδηροδρομικά έργα κ.α. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει για το ζήτημα στις 21 Ιουλίου 2016.

Πηγή από το γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσε στο πρακτορείο New Europe ότι η επίμαχη επιστολή είναι «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν» και υποστήριξε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται «να χειριστούν το θέμα με αυτό τον τρόπο».

GREECE_Page_1-724x1024 (1)

GREECE_Page_2-724x1024 (1)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here