«Παγωμένο το κλίμα στη συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ – Το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

0
11

 
Στο Βερολίνο συναντήθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η διαρροή από τα Wikileaks των συνομιλιών του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι δύο γυναίκες φάνηκαν να τηρούν αποστάσεις ενώ η ατμόσφαιρα ανάμεσά τους φαινόταν… παγωμένη. Αν και τόνισαν ότι κατά την πολύωρη συζήτησή τους το ελληνικό θέμα τις απασχόλησε μόλις μία φορά, έδειχναν πως τελικά δεν συμφωνούσαν.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε» δήλωσαν από κοινού ωστόσο η διαφωνία τους έγκειται στο ελληνικό χρέος.

Η Μέρκελ επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αλλά αποκλείει κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους. «Συζητήσαμε για την Ελλάδα, θέλουμε να δούμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα«, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί και οι τέσσερις μετά τη προσθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)» είπε η καγκελάριος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, η Mέρκελ σημείωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «άλλες προσεγγίσεις» για το ελληνικό χρέος. «Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στην Ευρωζώνη», ξεκαθάρισε η Μέρκελ. Και πρόσθεσε: «Η γερμανική θέση είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ σε μία συμφωνία. Θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων».

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημείωσε ότι βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε».

Από την άλλη πλευρά, η Λαγκάρντ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αν και δηλώνει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στο πρόγραμμα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε και ιδίως στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα, ευημερία και προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

«Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Και φυσικά και η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές καθώς αφορά το μέλλον της χώρας. Θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα έχει μέλλον από οικονομική άποψη, από χρηματοοικονομική και νομισματική σκοπιά».

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα. «Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here