Πακιστάν – Κληρικοί προτείνουν ελαφρύ ξυλοδαρμό σε ανυπάκουες γυναίκες

0
18

 

Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και χρήστες του διαδικτύου αντιμετωπίζουν με ειρωνία, χλεύη και οργή την πρόταση ενός συμβουλίου ιερωμένων να δοθεί στους άνδρες το δικαίωμα να «δέρνουν ελαφρά» τις συζύγους τους αν είναι ανυπάκουες, για παράδειγμα, αν αρνούνται να κάνουν σεξ επικαλούμενες άλλους λόγους πέραν των θρησκευτικών.

Πρόκειται για το Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας (CII) που έδωσε  αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που προτείνει να υιοθετηθεί, σε απάντηση της προοδευτικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο στο Παντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν. Ο νόμος αυτός παραχωρούσε περισσότερα δικαιώματα και προστασία στις γυναίκες του Παντζάμπ.

«Ένας άνδρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να χτυπά ελαφρά τη γυναίκα του αν εκείνη αρνείται (να υπακούσει) στις εντολές του, να ντύνεται όπως επιθυμεί εκείνος, αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή χωρίς θρησκευτική αιτιολογία, ή δεν κάνει μπάνιο μετά τη σεξουαλική επαφή ή τις ημέρες της εμμήνου ρύσης», αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας, η Dawn, δημοσίευσε ένα σατιρικό άρθρο με τα πράγματα που θα πρέπει «να χτυπούν» οι άνθρωποι, αντί για τις γυναίκες τους: για παράδειγμα, να χτυπάνε αυγά, τον πάτο των μπουκαλιών της κέτσαπ και το σουξέ του Μάικ Τζάκσον Beat It.

Η πρόταση του Συμβουλίου, αποστολή του οποίου είναι να συμβουλεύει τους βουλευτές της χώρας, καταδικάστηκε επίσης από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που χαρακτήρισε «γελοίο» το νομοσχέδιο και ζήτησε να διαλυθεί αυτό το συμβούλιο των «φανατικών». «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας θεωρεί ότι θα πρέπει να ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο και να δικαιολογείται η βία σε βάρος των γυναικών στο Πακιστάν«, τόνισε η Επιτροπή.

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί, κατά προτίμηση με οξύ», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, «δείχνοντας» τα συχνά εγκλήματα τιμής στη χώρα όπου οι γυναίκες τιμωρούνται με επιθέσεις με καυστικά υγρά στο πρόσωπο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here