Παλμύρα: Μέλη του ISIS αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του από κίονα

0
3

Φρίκη στην αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα, όπου μέλη του ISIS αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας Μάμουν Αμντελκαρίμ.

Πρόκειται για τον αρχαιολόγο Χάλεντ Ασαντ, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για περισσότερο από έναν μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στον χώρο και την ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (…) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας», δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ.

Πρόσθεσε πως ο Ασαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στον Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Ασαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας (με τους ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Μπελ), η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία αυτών των εγκληματιών στην πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για την Παλμύρα και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της», σημείωσε ο Αμπντελκαρίμ.

Οι τζιχαντιστές του Ι.Κ, που έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβαν την Παλμύρα στην κεντρική Συρία από κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάιο, αλλά δεν φαίνεται να έχουν καταστρέψει τα μνημειώδη ερείπια της ρωμαϊκής εποχής παρά τη φήμη που έχουν ως καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων τα οποία θεωρούν ειδωλολατρικά, υπό την αυστηρή  ερμηνεία της θρησκείας του Ισλάμ.

Πριν από την κατάληψη της πόλης, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here