Παναγιώτης Τέτσης- «Χαρακτική»- Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς: 10-23 Σεπτεμβρίου

0
25

 

Το Μορφωτικό ΄Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο Δήμος Λεβαδέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ», στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού των Τροφωνίων παρουσιάζουν την έκθεση του:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ
Χαρακτική

«δεν θάπρεπε να θεωρηθεί [η χαρακτική] ανεξάρτητα από την προηγούμενη ζωγραφική εργασία μου, είναι κομμάτι της ή συνέχειά της, αλλάζει μόνον το μέσον … και από αυτό το μέσον θέλησα να αντλήσω ζωγραφικές δυνατότητες που προσφέρονται αγνοώντας τη γραφική αντίληψη της παλιάς παραδόσεως …». Με τον τρόπο αυτό αντιμετώπιζε ο ζωγράφος – χαράκτης και ακαδημαϊκός Π. Τέτσης το χαρακτικό του έργο, μιλώντας στον κατάλογο της πρώτης του έκθεσης χαρακτικής το 1958 στην Αίθουσα Αρμός. Ο καλλιτέχνης ανήκε στη γενιά 1923-40 που εμφανίζεται την περίοδο του μεσοπολέμου. Φοιτά αρχικά στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί, κατά τα έτη 1953-1956 μαθητεύει στην Ecole des Beaux-Arts, κοντά στον χαράκτη E. J. Goerg. Μετά από εκείνη την περίοδο ξεκινά την ενασχόληση του με την χαρακτική. Αν και άριστος « χειριστής » του χρώματος, επιδίδεται με την ίδια δεξιοτεχνία στα ασπρόμαυρα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα γιατί, όπως εκείνος χαρακτηριστικά λέει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα : « Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο».

Τόσο στη ζωγραφική όσο και στη χαρακτική ο Π. Τέτσης αντλούσε τα θέματα του, όπως αναφέρει στην εφημερίδα Η Καθημερινή : «Από αυτό που βλέπω. Τα μάτια με τροφοδοτούν. Μια τυχαία ματιά μπορεί να μου αποκαλύψει το δρόμο για μια σειρά δουλειάς … ».

Ο καλλιτέχνης ξεπερνώντας την απλή εικονογράφηση της παραδοσιακής χαρακτικής καταπιάνεται με πολλές θεματογραφικές περιοχές. Απέδωσε κυρίως την ανθρώπινη μορφή, το τοπίο και τη νεκρή φύση. Εμπνεύστηκε επίσης από σκηνές της εργατικής ζωής (Γιαπιά, Ναυπηγεία, λαϊκή αγορά κ.α.).

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη και το έργο του.
Η παρούσα έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2016, στο ανακαινισμένο πέτρινο ισόγειο του Νερόμυλου στις πηγές της Κρύας, στην Λιβαδειά.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Καθημερινά 19:00 – 21:30 μ. μ.
Σάββατο – Κυριακή 12:00 − 14:00 μ. μ. & 19:00 – 21:30 μ. μ.
Πληροφορίες: 22610 89979, 22610 29216

http://www.liblivadia.gr | vivlivad@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here