Πάνω από 5 δισ ευρώ τα χρέη του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα

0
11

Στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν τα «φέσια» του ελληνικού δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Αν μάλιστα προστεθούν και οι φόροι οι οποίοι δεν έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους, το ποσό ανεβαίνει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ ευρώ από 4,13 δισ ευρώ τον Απρίλιο και τρία δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Κατά το πρώτο 5μηνο, το χρέος έχει ήδη φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του δημοσίου που έμειναν απλήρωτες μετά τον Απρίλιο καθώς ληξιπρόθεσμη οφειλή χαρακτηρίζεται μια μη πληρωμή 90 ημέρες από τη στιγμή που θα μείνει απλήρωτη.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, έφτασαν τον Μάιο στα 734 εκατομμύρια ευρώ από 692 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκαν στα 13,369 δισεκατομμύρια ευρώ από 15,092 δις. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι δαπάνες (κυρίως τα ποσά για τις συντάξεις) διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. ευρώ από 14,84 δισ. ευρώ πέρυσι. Έτσι, σε αυτό το 5μηνο έχει σχηματιστεί έλλειμμα 531 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here