«Παπά μου, είδες, που στα ‘λεγα;»

18
147

Όταν, το 1941, η Σοβιετική Ένωση δέχτηκε επίθεση από την μέχρι τότε σύμμαχό της Χιτλερική Γερμανία, ο ηγέτης της Στάλιν, διέβλεψε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του λαού, ως το σημαντικότερο όπλο άμυνας κατά των επιδρομέων.

Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο από τους απηνέστερους διώκτες της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, στράφηκε προς την καθημαγμένη Ρωσική Εκκλησία, αναγνώρισε το ρόλο της ως ενοποιού στοιχείου, ζήτησε τη βοήθειά της στον αγώνα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, επέτρεψε να ανοίξουν οι από την επέλαση της κρατικής αθεας κλεισμένοι Ναοί και να επιστρέψουν από την εξορία ή να βγουν από τη φυλακή εκατοντάδες Κληρικοί.

Κίνδυνο εθνικής επιβίωσης αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας, για την αντιμετώπιση και υπέρβαση του οποίου κάθε μέτρο, νόμος, φόρος ή εισοδημάτων περικοπή θα αποβούν ατελέσφορα, αν δεν επιτευχθεί πανεθνική ομόνοια και ομοψυχία, για την οποία όλοι μιλούν και την οποία όλοι επιζητούν, με πρώτο τον Πρωθυπουργό.

Προς την κατεύθυνση, αυτή η Εκκλησία μας νυχθημερόν εργάζεται και μοχθεί, αρθρώνοντας με παρρησία και συναίσθημα ευθύνης λόγο ενισχυτικό και επιτελώντας μεγάλο και πολύπλευρο έργο, υποστηρικτικό προς το δοκιμαζόμενο από την κρίση Λαό.

Θα περίμενε, λοιπόν κανείς, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού η εθνική ομοψυχία, κυρίως από τους υπεύθυνους πολιτικούς!

Αντ’ αυτού, όμως, διάβασα τη δήλωση-επίθεση προς την Εκκλησία, η οποία επεκτάθηκε όχι μόνο σε ζώντα αλλά και σε κεκοιμημένα μέλη της Ιεραρχίας της, το περιεχόμενο της οποίας κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζει τα θεμέλια της αναζητούμενης εθνικής ομοψυχίας.

Όταν, λοιπόν, ανέγνωσα τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νικ. Σηφουνάκη, ο οποίος εξ αφορμής σχετικής συζητήσεως, που έγινε κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας και της Εγκυκλίου που απηύθυνε προς το Λαό, κατηγορεί την Εκκλησία ότι «πολιτικολογεί» και στρέφεται κατά του Κλήρου, της προσφοράς και της μισθοδοσίας του, ήλθαν στις σκέψεις και λόγοι άλλων ..

Ανακλήθηκαν στη μνήμη μου οι λόγοι καταλλαγής, αγάπης και στήριξης προς την Εκκλησία του αντιπρόεδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τα Μέλη της προλαβούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τον περασμένο Ιούλιο, εξήρε τον ενοποιό και κοινωνικό ρόλο της, αλλά και του υφυπουργού Υγείας κ. Μάρκου Μπόλαρη, κατά τον εγκαινιασμό ενός ακόμα μεγάλου έργου της Εκκλησίας, του «Καρέλειου Κέντρου προστασίας και περιθάλψεως ατόμων με Αλτσχάιμερ» στο Χαλάνδρι, το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου, λόγοι επαινετικοί για τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία και το έργο που επιτελεί!

Επανήλθαν στη σκέψη μου όχι μόνο η εισήγηση του Μακαριωτάτου ενώπιον της Συνόδου της Ιεραρχίας, ο οποίος την 4η Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, είπε επί λέξει: «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι οι καταγγελτικές κραυγές…. Η Εκκλησία δεν ασκεί πολιτική, είναι όμως υπεύθυνη για το ήθος των πολιτών, τους οποίους οφείλει να εμπνέει, και όταν είναι μέλη της να καθοδηγεί, ώστε οι νοσηροί παράγοντες, που σχετίζονται με τη δημιουργία της κρίσης να αποφεύγονται και η κρίση να αντιμετωπίζεται με ήθος φιλάδελφο και φιλάνθρωπο», αλλά και οι επικρίσεις, που δέχεται για τη «χαλαρή», κατά την άποψη ορισμένων αδελφών, στάση του έναντι κυβερνητικών αποφάσεων και επιλογών!

Αντήχησαν στ’ αυτιά μας και οι συζητήσεις, που έγιναν κατά την Σύνοδο της Ιεραρχίας, κατά την οποία όλα τα μέλη της συμφώνησαμε με την εκδοθείσα Εγκύκλιο και εν συνεχεία ουδείς από μας παρεξέκλινε, ακόμα και όταν εκλήθη να κάνει δηλώσεις επ’ αυτής!

Το περιεχόμενο της Εγκυκλίου υπήρξε αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων, προτάσεων και αλλαγών, δεδομένου ότι η Ιεραρχία είναι ένα πολυπρόσωπο όργανο, από 82 μέλη, τα οποία είναι και φυσικό και λογικό να έχουν διαφορετικές απόψεις. Αφ’ ης στιγμής, όμως, εγκρίθηκε και υπογράφηκε το σχετικό κείμενο, όλοι συνταχθήκαμε με το πνεύμα του και πειθαρχήσαμε στις Αποφάσεις του Σώματος της Ιεραρχίας.

Αναρωτιέμαι, κατά ταύτα, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια τέτοια τακτική σε ένα μικρότερο όργανο, όπως η Κυβέρνηση. Πώς είναι δυνατόν, σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, τα μέλη της να διαφοροποιούνται δημοσίως και τόσο κάθετα στη διακηρυγμένη από τον Πρόεδρό της και Πρωθυπουργό αρχή της εθνικής ομοψυχίας;

Σε μιαν επίσκεψή μου σε λαϊκή αγορά της Αθήνας προχθές, είδα σε ένα πάγκο οπωροπώλη την επιγραφή «Τομάτες 1, 5 € – για τους πολιτικούς δωρεάν!», τον παρεκάλεσα να βγάλει αυτή την επιγραφή, γιατί, όπως του είπα, σε τέτοιες κρίσιμες μέρες, δεν βοηθάει καθόλου τον τόπο! Και εκείνος συμφώνησε, λέγοντας «καλά παπά μου, ό, τι πεις!».

Όταν, όμως, πήγα σπίτι μου και διάβασα τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, προβληματίστηκα έντονα:

Τι θα πω στον συμπαθή οπωροπώλη, που, όταν τον ξανασυναντήσω, ασφαλώς θα μου πει:

«Παπά μου, είδες που στα ‘λεγα»;

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. καλά μας δουλεύετε τώρα που θα μας πουν ότι κάνουν και έργο? Δεν κατάλαβα τι κάνει η εκκλησια σε αυτές της δύσκολες στιγμές, απαλλάσσεται από κάθε συμμετοχη είπες? A δεν το είπες.

 2. ΤΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΜΣΤΕ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΘΕΕ ΜΟΥ?ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.Μ’ ΕΝΑΝ ΠΕΠΑΛΑΙΟΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
  Ο ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΕΒΑΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΡΑΓΑΠΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ?ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΖΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ?ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΙΣΤΕ ΜΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΓΊ’ ΑΥΤΟ ΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΔΥΟ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΡΙΕΣ.Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΠΟΥΣΑ ΠΛΗΝ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΙΣΧΡΟΣ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΗ ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ.

 3. Κύριε Δωρόθεε δεν θα ήταν μια εξαιρετική κίνηση εκ μέρους της εκκλησίας αν οικεία βουλήση ανελάμβανε να καλύψει ένα μερος της μισθοδοσίας των λειτουργών της για όσο διάστημα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πρόβλημ; Αυτό θα ενισχυε το συναίσθημα της ομοψυχίας που ορθώς επικαλείστε και θα αποδείκνυε εμπρακτα ότι ο κλήρος συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση στηρίζει το έθνος στις δύσκολες στιγμές

 4. i ekklisia kyrios oi episkopoi

  oi perisoteroi….
  zoyne makria apo ena xristianiko tropo zois

  me alazonia kai despotismo…….

  pote oi ekklisia 8a kanei rizikes alages?

  opos katargisi tis mitras…….
  tis rabdoy………

  pote 8a sxediastoyn apla kales8ita ieratika amfia ?

  giati stin usa aystralia eyropi ta rasa kai ta genia einai proeretika

  stoys orthodoxoys poy anikoyn sto oikoymeniko patriarxeio konstantinoypoleos……….

  stin ellada pote 8a ginei?????????

  oi perisoteroi politikoi den mas 8eloyn enomenoys

  makari na bre8oyn nea prosopa poy na mas enosoyn os ellines…….

  makari…….

 5. ….θα ήθελα να μου πείτε ενα επιχείρημα το οποίο να δικαιολογεί την εξαίρεση της εκκλησίας από φορολογικές διατάξεις και την πληρωμή των μισθών των ιερωμένων από το κράτος….. ένα επιχείρημα που να εξηγεί γιατί εγώ και χιλιάδες άλλοι που δηλώνουν άλλη θρησκεία ή δόγμα να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε φόρους ένα μέρος των οποίων να πηγαίνουν στην εκκλησία????….ποια είναι η πρακτική βοήθεια της εκκλησίας προς το κράτος????…. εθνική ενότητα και ομοψυχία επιτυγχάνεται και αλλιώς ….με άλλα κοινά χαρακτηριστικά των ελλήνων όχι μόνο την θρησκεία….ο κος Ιερωνυμος τον οποίο συμπαθώ και σέβομαι (όχι εξαιτίας της θέσης του και του αξιώματός του, αλλά εξαιτίας της προσωπικότητας του και των λεγομένων του) έχει πει »η εκκλησία είναι έτοιμη να δώσει και τα μανουάλια των ναών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα» ερώτηση ….»γιαντα το λες και δε το κάμεις???»

 6. Σεβασμιώτατε,
  Η Εκκλησία είναι για να προσεύχεται και η Κυβέρνηση για να κυβερνά. Η Εκκλησία χρειάζεται πιστούς και η Κυβέρνηση φορολογούμενους. Αλλιώς να έχουμε μόνιμη Κυβέρνηση και να ψηφίζουμε για Αρχιεπίσκοπο. Ευλόγησον.

 7. ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ 1453 Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΡΩΜΙΟΣ(ΔΗΛΑΔΗ ΡΩΜΑΙΟΣ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΕΣΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΤΙΑΡΑ.ΦΙΛΕ ΑΓΓΕΛΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΕΞΗΘΡΗΣΚΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΡΙΣΕΩΣ Η ΟΧΙ.

 8. Παπά μου…

  Θα έχετε δικαίωμα να μιλάτε (αναφέρομαι σε όλο τον Κλήρο…):

  1) Όταν αφήσετε τις ΠΟΛΛΩΝ ΚΥΒΙΚΩΝ Mercedes (που καταπίνουν απεριόριστες βενζίνες-πετρέλαια και έχουν τρελά έξοδα συντήρησης) και κυκλοφορείτε με

  αυτοκινητάκια του Λαού… Είστε Παπάδες όχι μεγαλο-επιχειρηματίες… Ο Χριστός κυκλοφορούσε με τα Πόδια και ΟΧΙ με την καλύτερη άμαξα της Εποχής εκείνης…

  2) Όταν ΒΓΑΛΕΤΕ από πάνω σας όλα αυτά τα Χρυσά που φοράτε, όχι γιατί δεν μου αρέσουν, αλλά γιατί με την ΑΞΙΑ τους χτίζεις ΣΠΙΤΙ και όπως και να το κανουμε είναι

  ΜΕΓΑΛΗ πρόκληση… Ο Χριστός αν θυμάστε, φορούσε ότι πιο απλό υπήρχε εκείνη την εποχή, όταν Κήρυττε το Λόγο Του Θεού και Ξεχώριζε με τον ΛΟΓΟ ΤΟΥ, όχι με τα

  Χρυσάφια και τα Ιερατικά Άμφια…

  3) Όταν σε όλες τις Δημόσιες Εκδηλώσεις, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ να κάθεστε και να ΤΡΩΓΟΠΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ στο ίδιο τραπέζι με τους Τοπικούς Άρχοντες (Δημάρχους, Βουλευτές

  κλπ) και τους Τοπικούς Αξιωματικούς (Αστυνομίας, Στρατού κλπ)… Γιατί στα ΜΑΤΙΑ μου οι 3 Εξουσίες (ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ) είναι ΠΛΗΡΩΣ

  συνδεδεμένες και ΠΛΗΡΩΣ αλληλοεξαρτώμενες… Δεν σας είδα ΠΟΤΕ σε καμία Δημόσια Εκδήλωση να κάθεστε σε τραπέζια μαζί με Ανθρώπους που ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΙΑ

  εξουσία, ΠΑΝΤΑ κάθεστε με τους Τοπικούς Άρχοντες… Τυχαίο??? Μπα… Αποδείξτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με πράξεις ότι ο Κλήρος ΔΕΝ είναι Αδιάρρηκτα Συνδεδεμένος με την

  Πολιτική ή όποια Άλλη Εξουσία…

  4) Όταν ΑΠΟΤΙΝΑΞΕΤΕ από την Εκκλησία ΟΛΟΥΣ τους Κληρικούς που Διαπομπεύουν και Α-τιμούν την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια (Παιδόφιλους κλπ)… Τους ξέρετε ΟΛΟΥΣ,

  κάντε κάτι λοιπόν…

  5) Όταν ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ να ζητάτε (τις περισσότερες φορές στο τέλος του Κυρήγματος) τον ΟΒΟΛΟ των Πιστών για την Ανέγερση, Συντήρηση κλπ Ναών και άλλων

  Εκκλησιαστικών Περιουσιών… Δεν μπορεί Ναοί να χτίζονται 10-20 Χρόνια και στο τέλος αφού έχει ολοκληρωθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με λεφτά των ΠΙΣΤΩΝ, να είναι στα

  ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ στο όνομα της Εκκλησίας… Ήρθα εγώ ποτέ, αφού χτίσετε το Σπίτι σας (με δικά σας λεφτά) να σας πω να το γράψετε στο Όνομα μου???

  6) Όταν ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ να παίζεται με ΟΜΟΛΟΓΑ, ΜΕΤΟΧΕΣ κλπ σαν να είστε Επιχειρηματίες… Η περιουσία σας πλέον είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ… Αφήστε λοιπόν πλέον τις BUSINESS

  και ασχοληθείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το ρόλο σας… Θυμηθείτε τον Χριστό που Κήρυττε την ΑΓΑΠΗ, τον ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ, την ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ και άλλες τέτοιες ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ

  Αξίες, ΟΠΟΥ έβρισκε, σε Βουνά, Λαγκάδια, Στάβλους κλπ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΧΙΤΩΝΑ… Αυτός θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι ο ΡΟΛΟΣ σας και όχι το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και οι

  ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ…

  7) Όταν σταματήσετε να έχετε ΠΟΛΙΤΙΚΟ Λόγο και επανέλθετε και ξαναθυμηθείτε τον ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ σας Λόγο… Ο Χριστός δεν θυμάμαι σε κανένα Κήρυγμα Του να

  ασχολείται με τους Πολιτικούς της εποχής εκείνης… Οι Πολίτες έχουν Νου και Γνώση να κρίνουν, δεν περιμένουν από τον Παπά τους να τους μιλήσει ΠΟΛΙΤΙΚΑ, αλλά

  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ… Καταλάβετε το ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… (Πολιτικό Λόγο βεβαίως και μπορείτε να έχετε γιατί εκτός από Κληρικοί είστε και Πολίτες, αλλά ΟΧΙ από τον Άμβωνα – στις

  προσωπικές σας παρέες αν θέλετε…)

  Θα μπορούσα να γράφω και να αριθμώ όλη μέρα «Όταν…» αλλά σταματάω εδώ…

  Σαν τελευταίο προβληματισμό σας παραθέτω το εξής: Αναρωτηθείτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ γιατί οι Νέοι Άνθρωποι έχουν σταματήσει να προσέρχονται στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ… Μήπως

  τους έχει απομακρύνει η ΟΛΗ συμπεριφορά σας??? Μήπως είστε ΑΠΟΛΥΤΑ Υπεύθυνοι για την Απομάκρυνση των «Παιδιών» σας από κοντά σας…

  Αναλογιστείτε, Προσευχηθείτε, Εξομολογηθείτε, Αλλάξτε και ΞΑΝΑ-Κερδίστε το Ποίμνιο σας…

 9. ΑΓΑΠΗΤΗ ΝΤΙΝΑ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΤΩΡΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.ΑΝ ΘΕΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΘΑΡΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΜΕ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821 Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ.ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΛΑ ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ.ΑΣ ΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΚΟΜΗ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΟΣ.

 10. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, αντιδράτε στη -σωστή- δήλωση Σηφουνάκη με το ατράνταχτο επιχείρημα «Ναι, αλλά κρατάμε το πόπολο κοιμισμένο ώστε να μην σας πάρει με τις πέτρες, κύριοι πολιτικοί;», έτσι δεν είναι;
  Συνειδητοποιείτε πόσο αλαζόνας, εγωιστής και τελικά άχρηστος στους αγώνες του λαού, γίνεστε με αυτό το κείμενο; Έχετε δύο επιλογές στην παρούσα φάση: ή 1)να πληρώσετε και εσείς τη φορολογία που σας αναλογεί όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, ή 2) να συστρατευθείτε με τους πολιτικούς αποκτώντας -για άλλη μία φορά στην ιστορία σας- το ρόλο του τσοπάνου που καθηλώνει το λαό για να μην τους πάρει με τις τομάτες. Επιλέξατε το δεύτερο και αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο για εσάς, ίδιος ήταν ο ρόλος σας και στην Τουρκοκρατία.
  Όσο για το κείμενό σας: ακόμα μία Πατερική Διδασκαλία προς τους ραγιάδες…

  ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ: http://www.petitiononline.com/taxchu/petition.html

 11. H αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο.
  Φορολογείται ήδη η Εκκλησία κυρία Μαρία Μπάστα. Κάθε Ναός κάνει φορολογική δήλωση.
  Κάθε ιερέας φορολογείται όπως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος.Ξυπνήστε επιτέλους και καταλάβετε πως στόχος των ανθελλήνων είναι να σπιλώσουν την Εκκλησία ώστε να διασπάσουν την Ελλάδα.Ζητήστε τα χρήματα από τους Πολιτικούς. Η Εκκλησία έχει καταληστευθεί 4 φορές από το Κράτος μέχρι σήμερα.

  Δείτε εδώ :
  http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/oikonomika/listeies_kratous_1.htm

  http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/perius1.htm

 12. Ο καθενας εχει τα δικια του…αλλα καλο ειναι ολοι οταν μιλαμε να ξερουμε τι γινεται. το οτι δεν γνωριζουμε δε μας καθιστα αθωους. Ποσοι απο εσας που κατηγορειτε εχετε παει τελευταια σε εκκλησια η ιδρυμα αυτης να μαθετε το εργο της? εμενα προσωπικα στη γειτονια μου ταιζει πολυ κοσμο . εγω με 1 ευρω δε μπορω να ταισω κανεναν αλλα με το 1 ευρω των πολλων ταιζουμε τοσο κοσμο εδω…οσο για τους μισθους…αυοτι δε δινονται αυθαιρετα…το 95% της εκκλησιατικης περουσιας εχει δωθει στο κρατος με ανταλλαγμα αυτο…την μισθοδοσια. το οτι υπρχουν αλλοι που βγαζουν λεφτα αλλιως ειναι σιγουρο. αλλα υπαρχουν και τιμιοι ανθρωποι..μην τα ισωπεδωνουμε ολα…ψαξτε να δειτε απο 80χρονια πριν…οτι εχει χτιστει σε αυτη τη χωρα δημοσιο ειναι δωρεα της εκκλησιας. μην ψαχνουμε λοιπον αλλα θυματα για να ειμαστε εμεις οι αθωοι? εμεις τι καναμε τοσα χρονια για τη πατριδα? απλα παρατηρουσαμε την κλοπη και ελπιζαμε να βαλουμε το δαχτυλο στο μελι και μεις καποια μερα…

 13. ΤΟΤΕ ΦΙΛΕ ΝΕΜΕΣΙΣ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΓΙΑ. ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟΣΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ? ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΜΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΡΑΤΤΕ Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΛΛΗ ΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ…ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ.

 14. Στην μικρή πόλη των 5 χιλιάδων κατοίκων που μένω υπάρχει εκκλησιαστικό γηροκομείο. Ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια. Από εκεί πέρασαν, συντηρήθηκαν και έκλεισαν τα μάτια τους γύρω στους 300 συνανθρώπους μας μέχρι τώρα. Πόσοι από μας έχουν ξεσκατώσει γέρους; Και όχι απλά τους γονείς μας αλλά ξένους;;;!!! Κατά τα άλλα κάνουμε τον έξυπνο με ιδεολογήματα της εύπορης αριστεράς. Έπίσης υπάρχει Κέντρο Στήριξης Οικογένειας και κάθε φτωχού. 500 δέματα ετοίμασε το Πάσχα και άλλα τόσα τα Χριστούγεννα, συν την τρέχουσα και διαρκή βοήθεια. Γιατί ο κόσμος εμπιστεύεται για χρόνια και αιώνες την εκκλησία και όχι τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Μ@κ@κ@ς είναι;! Η περιουσία των εύπορων αριστερών πρέπει να απαλλοτριωθεί για να γλιτώσουν και οι ίδιοι από την εκούσια! αλλοτρίωσή τους στην καπιταληστρική αποχαύνωση από τα αριστερά ιδεώδη. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι δωρεά του λαού στους δεσποτάδες και ξαναγυρίζει σε αυτόν σε πείσμα αυτών που εμπλούτισαν τη βοηθεία του κομματικού κράτους τους την αριστερή τσέπη τους, αμήν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here