Παπαδημούλης: Στο Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα

0
8

 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο EU Reporter τόνισε πως στο Eurogroup «δόθηκε σήμα σταθερότητας και προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, και επιπλέον άνοιξε η συζήτηση για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο».

Επιπλέον ο κ. Παπαδημούλης προσέθεσε πως αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά: «Το Eurogroup αποφάσισε την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ενώ δεν δέχθηκε την πρόταση του ΔΝΤ για πρόσθετα, υφεσιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ».

Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιπρότεινε η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πως «η πλειοψηφία των θεσμών πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα είναι απαραίτητος», ενώ, συμπλήρωσε, ανάλογη στάση έχουν πάρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η ΕΚΤ, και ο ΕSM.

Ο μηχανισμός «ήταν ένα βήμα, μια κίνηση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η βελτίωση των φορολογικών εσόδων και της απόδοσης της πραγματικής οικονομίας θα καταστήσουν ακόμα και ανενεργά κάποια φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, πρέπει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους με στόχο την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αν το ΔΝΤ θέλει να επιμείνει σε κάτι, αυτό πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Η δέσμευση για το χρέος είναι μέρος της συμφωνίας και η εφαρμογή αυτής δεν είναι υποχρέωση μόνο της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών».

Στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε πως η πλειοψηφία αποδέχεται τη συμφωνία, «πλην της ακροδεξιάς που θέλει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη γιατί πολύ απλά το πλάνο των ακροδεξιών δυνάμεων είναι να διαλύσουν την Ευρωζώνη συνολικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here