Κι όμως: Ο Παπακαλιάτης χώρεσε την Ελλάδα του σήμερα μέσα σε δύο ώρες σινεμά…

0
14

Για μένα ήταν ανέλπιστο…

Κι όμως η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη περικλείει μέσα της ατόφια την Ελλάδα του σήμερα: Κρίση, μεταναστευτικό και αντιμετώπισή του, ένδεια και απελπισία, αδιέξοδα, το δικαίωμα σε μιαν επιπλέον ευκαιρία, μα και τον έρωτα – που ενίοτε στέκει ως σανίδα σωτηρίας.

Ο δημιουργός παρουσιάζει γλαφυρά (αν και σε κάποια σημεία αρκετά τηλεοπτικά) χαρακτήρες που αναγνωρίζουμε είτε στον ίδιο τον εαυτό μας, είτε στον κοντινό μας περίγυρο.

Μετά την θέαση της ταινίας «Ένας άλλος κόσμος» μια αφορμή για ψηλάφιση και αναθεώρηση ιδανικών μας περιμένει, στη γωνία, γενναιόδωρα.

Σε τελική ανάλυση, αν ο θεατής περιμένει κάτι νέο από κάποιον «εμπορικό» δημιουργό, σίγουρα το λιγότερο είναι κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και κατά κοινή ομολογία ο Παπακαλιάτης ίσως βρίσκεται στην πιο ώριμή του φάση.

Προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία στις ερμηνείες τόσο του αείμνηστου Μηνά Χατζησάββα, όσο και της Μαρίας Καβογιάννη, καθώς και σε αυτήν του νεαρού που ενσαρκώνει τον Σύρο μετανάστη.

Ωστόσο, αντίστοιχα πρέπει να θεωρηθούν «φάουλ» τόσο η μοναδική ερωτική σκηνή του έργου, όσο και αντιγραφές από άλλες παραγωγές, όπως το σκηνικό του αεροπλάνου-καταφυγίου από το «Warm Bodies» και τα «κάδρα» του σουπερμάρκετ από το «Cashback».

Κάθε σκέλος της ταινίας, κάθε μια από τις τρεις της ιστορίες, μας συστήνει τον ξένο που εισβάλλει (;) στη ζωή μας, και τον οποίο μισούμε, είτε αγαπάμε. Ή μήπως… μισούμε να αγαπάμε;

Τελικά μισούμε τους ξένους ή τον ίδιο μας τον εαυτό;

Αγαπήσαμε πότε τον ίδιο μας τον εαυτό, τους γύρω μας; Τη χώρα μας;

Και αν ναι, γιατί ζητήσαμε αντάλλαγμα;

Κάποιοι έγραψαν ότι ο Παπακαλιάτης «σοβάρεψε».

Ίσως.

Με αυτήν την ταινία, πάντως, σίγουρα κατάφερε να μας «μιλήσει» για πρώτη φορά ουσιαστικά…

*Follow on Twitter: @VagLiak

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤζιτζικώστας: Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη ΝΔ
Επόμενο άρθροΓεωργιάδης: Η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και εν συνεχεία για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως σήμερα εργάζεται στον ΑΝΤ1. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here