Παραγράφηκε το πρόστιμο του Αλέξη Μητρόπουλου ύψους 375.329 ευρώ

0
9

 

Παραγεγραμμένο και επίσημα θεωρείται το πρόστιμο των 375.329 ευρώ που είχε επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται από νομικούς κύκλους ιδιαίτερα σημαντική καθώς όπως εκτιμάται «μπλοκάρει» τους αναδρομικούς φοροελέγχους για τις λίστες φοροδιαφυγής πέραν της δεκαετίας.

Η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε οριστικά και αμετάκλητα πως παραγράφεται το επίμαχο πρόστιμο υπογραμμίζοντας πως οι συνεχείς παρατάσεις προθεσμιών παραγραφής που προβλέπονταν στους σχετικούς νόμους του υπουργείου Οικονομικών αντιβαίνουν στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται, απώλεια εκατομμυρίων εσόδων που ανέμεναν οι αρμόδιες αρχές να μπουν στα κρατικά ταμεία από υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ (πενταμελής σύνθεση) είχε ταχθεί υπέρ του κ. Μητρόπουλου αφού κρίθηκε ότι οι δύο εναντίον του Εφετειακές αποφάσεις έκριναν μη νομίμως για την 10ετή παραγραφή που παρατάθηκε, αρχικά με το νόμο 3888/2010 και περαιτέρω με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012.

Αυτή την απόφαση υιοθέτησε και η 7μελής σύνθεση καθώς μεν «δεν εμποδίζεται η φορολογική αρχή, έχοντας διενεργήσει στο παρελθόν έλεγχο στα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία για ορισμένη χρήση (και έχοντας ακόμη εκδώσει και πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη χρήση αυτή), να επανέλθει και ανεξάρτητα από την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής στις προβλεπόμενες φορολογίες, να διενεργήσει επαναληπτικό έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων για την ίδια χρήση και ακολούθως να εκδώσει (και άλλη) πράξη επιβολής προστίμου για άλλες παραβάσεις που τυχόν διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο αυτό».

Όμως, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας «η αρχή της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου και ιδίως από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος και ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, επιβάλλει, ιδίως, τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των διατάξεων και πρέπει να τηρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους.

Η ως άνω θεμελιώδης αρχή απαιτεί η κατάσταση του φορολογουμένου, όσον αφορά την εκ μέρους του τήρηση των κανόνων της φορολογικής νομοθεσίας, να μην μπορεί να τίθεται επ΄ αόριστον εν αμφιβόλω».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here