Γιατί τόση παραπλάνηση και υποκρισία; Γιατί κάναμε εκλογές;

17
111

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, με άρθρο – παρέμβασή του στο aixmi.gr πριν από 5 εβδομάδες, είχε αναρωτηθεί «Γιατί τόση παραπλάνηση και υποκρισία; Γιατί κάναμε εκλογές;», φωτίζοντας από τότε τη σημερινή του στάση. «Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, επανάληψη στο κράτος των πιο λαμπρών παραδόσεων της Δεξιάς και, κυρίως, προτάσεις μέτρων που καθιστούν τη προγραμματική συμφωνία κουρελόχαρτο», είχε γράψει μεταξύ άλλων…

24 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόσφατα ο τόπος σύρθηκε σε δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα πρωτοφανές και άκρως αποκαλυπτικό περιβάλλον. Σε πλήρη αντίθεση με το 2009,  κανείς δεν είχε το δικαίωμα να πει «δεν γνώριζα». Όλοι γνωρίζαμε και τη θέση της χώρας και τις δεσμεύσεις μας και το μέγεθος της κρίσης και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης.

Γιατί έγιναν οι εκλογές; Για να αντικαταστήσει απλώς ο «πολιτικός» Αντώνης Σαμαράς τον «τεχνοκράτη» Λουκά Παπαδήμο; Για να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ που έφθασε από το 45% στο 12%, να διαγραφεί οριστικά από τον πολιτικό χάρτη της χώρας και να «νικήσουν» όλοι οι άλλοι;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Οι εκλογές έγιναν για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός προς τα πού πρέπει να πορευτεί η χώρα, πώς να αντιμετωπίσει την κρίση, με ποια πρόταση εξόδου απ’αυτή. Όχι μόνο για να νομιμοποιήσει δημοκρατικά τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και να ανατρέψει στο μέτρο του δυνατού κάποια κακώς κείμενα. Και, κυρίως, να αλλάξει την διαπραγματευτική θέση της χώρας ενδυναμώνοντας την πολιτική της ηγεσία μέσα από συσπείρωση και συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων, ώστε να μπορεί να θέσει έμπρακτα τις αιτούμενες αλλαγές.

Τι άκουσε από τα κόμματα και εμάς τους πολιτικούς;

Από την τυχοδιωκτική συνθηματολογία της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και της ακύρωσης των Μνημονίων έως την αλλαγή των δυσμενών τους όρων. Κανείς δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι θα ακολουθήσουμε όχι μόνο τον ίδιο δρόμο και με την ίδια φρασεολογία αλλά και με ακόμη σκληρότερους και δραματικά δυσβάστακτους όρους. Κανείς,  ούτε οι πιο φανατικοί εραστές του Μνημονίου που βλέπουν τον χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο και τον άνεργο κάτι σαν απόστημα στην παραγωγικότητα της χώρας, δεν τόλμησαν προεκλογικά να αρθρώσουν το παραμικρό λόγο για τσουνάμι μέτρων που ξεπερνούν   κατά πολύ όλες τις προηγούμενες περικοπές. Και όμως, από τη σκοπιά τους γνώριζαν.

Ο λαός αποφάσισε με ικανή πλειοψηφία την παραμονή στο ευρώ, με ισχνή πλειοψηφία την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης απέναντι στην καταγγελία της και με καθολική άρνηση, τη συνέχιση και την σκληρότερη εκδοχή της ίδιας πολιτικής. Και προέκυψε η τρικομματική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τρεις θεμελιακές προϋποθέσεις για να καταστεί η κυβέρνηση πραγματικής εθνικής συνευθύνης. Πρώτον,  να συγκροτηθεί πάνω σε μια συγκεκριμένη και όχι γενικόλογη προγραμματική συμφωνία με ορίζοντα τετραετίας των τριών κομμάτων. Δεύτερον, να συγκροτηθεί ομάδα εθνικής  διαπραγμάτευσης που, με τη συμμετοχή και των αρχηγών, θα ενισχύσει αποφασιστικά τη διεθνή και ευρωπαϊκή θέση της χώρας και θα αξιοποιήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τους νέους συσχετισμούς στην Ελλάδα. Και τρίτον, να εμπεδωθεί πάνω στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Αυτή τη συμφωνία χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Τι δείχνει η πράξη των πρώτων τριών μηνών; Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, επανάληψη στο κράτος των πιο λαμπρών παραδόσεων της Δεξιάς και, κυρίως, προτάσεις μέτρων που καθιστούν τη προγραμματική συμφωνία κουρελόχαρτο. Είναι φανερό ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα δοκιμάσει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και την αντοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη.

Έρχομαι τώρα στα περιβόητα μέτρα. Όλοι αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τη δημοσιονομική κρίση και την κρίση χρέους που κυριαρχείται από την ύφεση. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή και η ανεργία είναι οι αιχμές της κρίσης, καθώς η πρώτη επιβάλλει την άδικη κατανομή των βαρών και η  δεύτερη την πιο ακραία επίπτωσή της. Όλοι αναγνωρίζουμε -και οι πιο συντηρητικοί οικονομολόγοι- ότι η μνημονιακή συνταγή είναι λαθεμένη εξ αρχής και επιβλήθηκε εξ ανάγκης και ότι η αλλαγή της είναι σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Όλοι, τέλος, αναγνωρίζουμε ότι η αναθεώρηση, η επαναδιαπραγμάτευση, η αναδιαμόρφωση, είναι συστατικό στοιχείο της δανειακής σύμβασης.

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα όχι απλά το αναγνώρισε αλλά το διακήρυξε ανεξαρτήτως της φιλομνημονιακής ή αντιμνημονιακής του στάσης.  Και θεώρησε εύλογα ότι η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος αποτελούσε μια αναγκαία προϋπόθεση που θα απάλυνε κατ΄ αρχήν τις δραματικές επιπτώσεις άδικων νέων μέτρων, καθώς η εφαρμογή τους θα εκτείνονταν στο χρόνο, και θα διασφάλιζε στη συνέχεια τη μη ολοκλήρωση εξ’ αιτίας την ανάκαμψης.

Σήμερα που βρισκόμαστε; Ποια αναθεώρηση επιτεύχθηκε εξαιτίας της εθνικής διαπραγμάτευσης; Τι άλλαξε μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις; Οι επιδόσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο είναι εντυπωσιακές και πρωτοφανείς, σε τι ευνόησαν τη συζήτηση, για τα νέα μέτρα; Έγινε καμία επεξεργασία, διατυπώθηκε καμία νέα πρόταση, συζητήθηκε κανένα νέο μέτρο πέρα από τα τετριμμένα και γνωστά; Αντιπαραθέσαμε μια διαφορετική λογική ένα άλλο «μείγμα πολιτικών» που προεκλογικά διαφήμιζε ο Αντώνης Σαμαράς και που οι περιστάσεις και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη το καθιστούσαν επιτέλους εφικτό;   Φοβάμαι πως όχι. Για να μη μιλήσω για τα «ισοδύναμα», που  πολυδιαφημιστήκαν και ξεχάστηκαν «εν μια νυκτί».

Το δε νέο πακέτο, σε σχέση με το σύνολο των μέτρων που πήραμε ως κυβέρνηση τα δυόμιση τελευταία χρόνια σε περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, τα υπερβαίνει κατά 50 % τουλάχιστον. Οι πολίτες αναρωτιούνται, γιατί αυτή η ανοικτή παραπλάνηση, γιατί η τόση υποκρισία. Γιατί, εν τέλει, κάναμε εκλογές …

Και νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση όταν ακούν τους ευρωπαίους αξιωματούχους, που επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου τα νέα μέτρα, να μας εγκαλούν γιατί δεν τα παίρνουμε από τους πλούσιους και τους φοροφυγάδες αλλά την ώρα του λογαριασμού μας αναγκάζουν να τα χρεώνουμε στους μη έχοντες και κατέχοντες. Όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε υποκριτές και ανακόλουθοι.

Δεν επιβάλλαμε σκληρά τις αποδείξεις και την απόδοση ΦΠΑ, δεν αλλάξαμε ακόμη τη φορολογική πολιτική, δεν απλοποιήσαμε τα συστήματα, δεν χτυπήσαμε τα καρτέλ στα καύσιμα και τις τιμές, δεν ξεμπλοκάραμε το παραπαίον κράτος, δεν αντιδράσαμε στα εμπόδια που προβάλλει σταθερά το δικαστικό και γραφειοκρατικό κατεστημένο, δεν σημάναμε εν ολίγοις κανένα αναπτυξιακό συναγερμό.

Αυτά  το ΠΑΣΟΚ  τα πλήρωσε και μένει να αποδειχτεί αν έμαθε από τα λάθη του. Η νέα κυβέρνηση, όμως, δεν θα έπρεπε απ΄αυτά  να ξεκινήσει; Πού είναι η πολιτική βούληση που ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των στιγμών; Που δείχνει ότι η πολιτική σηκώνει ξανά πρόσωπο προς τη χώρα που φαίνεται να γονατίζει;

Αντίθετα, διανέμονται και πάλι αξιώματα, θέσεις και οφίτσια λες και δεν συνέβη απολύτως τίποτε. Εν τω μεταξύ η ανομία, η ανασφάλεια, η απρόκλητη βία, η αυθαίρετη υποκατάσταση των δημόσιων θεσμών οδηγούν σε ολοκληρωτικές και επικίνδυνες ατραπούς. Μετρήσαμε ποτέ σε ποιο ποσοστό ευθύνεται η ανυποληψία και η υποκρισία του πολιτικού συστήματος για τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής για τη νομιμοποίηση στη συνείδηση αθώων πολιτών των παραβατικών πρακτικών;

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη χώρα, καθώς θα γίνει η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για τα νέα μέτρα. Επιλογές όπως νέος κεφαλικός φόρος, κατάργηση αφορολόγητου, νέες περικοπές στα κατώτατα εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις, πλήρη διάλυση εργασιακών σχέσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Εξίσου κρίσιμο, όμως, αν όχι κρισιμότερο είναι η ανάγκη να αποκατασταθεί το κύρος της πολιτικής και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να εξακολουθεί να υπολείπεται των δανειστών και των τραπεζιτών  και η Αντιπολίτευση να υποτάσσει το δημόσιο συμφέρον στις συντεχνειακές διεκδικήσεις και τους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αν δεν σηκώσει κεφάλι η πολιτική απέναντι στην οικονομία και στο κράτος των συμφερόντων που σήμερα κυριαρχούν στη χώρα, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να σπάσουν οι δομές του κράτους – μεσίτη απέναντι στην αγορά ο τόπος δεν έχει ελπίδα, και τα όποια νέα μέτρα θα πέσουν για μια ακόμη φορά στον «πίθο των Δαναΐδων». Γιαυτό επιμένω: Αντί η κυβέρνηση να καταφεύγει σε συμβολικούς λαϊκισμούς και να αποδέχεται μοιρολατρικά τις εντολές της «τρόικας» ας εκφράσει αυτή την πολιτική βούληση και ας επαναδιατυπώσει την στρατηγική της.

*Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι βουλευτής της Α΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Ντου» παικτών στον Δημητρέλο
Επόμενο άρθροΟ Λαφαζάνης είπε την αλήθεια, να την πει και στον Τσίπρα
Ο Κώστας Σκανδαλίδης γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1953, στην Καρδάμαινα της Κω, στα Δωδεκάνησα. Είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί του παπα-Γιώργη και της Χριστίνας Σκανδαλίδη. Τελείωσε το Δημοτικό και τις τέσσερις πρώτες τάξεις του εξαταξίου Γυμνασίου στην Κω, την Πέμπτη στο 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και την Εκτη Γυμνασίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από όπου πήρε το πτυχίο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ανήκει στη "γενιά του Πολυτεχνείου". Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κω. Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε Υπουργός Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 1993 έως και τον Ιούλιο του 1994, ενώ από τον Ιούλιο του 1994 έως και το Σεπτέμβριο του 1995 κατείχε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Από τις 23 Οκτωβρίου 2001 έως και το Φεβρουάριο του 2004 κατείχε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με το Συνδυασμό «Η Αθήνα αλλά-ζει». Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μόνιμος κάτοικος Αθηνών από το 1970. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγοπούλου από το 1989 και έχουν ένα γιο, το Γιώργο.

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος μαζί σας, αλλά…
  Δεν ήταν σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μόνο μία στρατηγική διέθετε; Αυτήν που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία; Δεν ήταν σαφές ότι η φθοροποιός δράση ενίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εις βάρος της κυβέρνησής τους, χάριζε στη Ν.Δ και τον αρχηγό της την αναγκαία πολιτική αιτιολόγηση για την αντι-μνημονιακή ρητορική τους, αλλά και δεν φούσκωσε τα πανιά Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ; Προς τί τώρα ο κοπετός και ο θρήνος; Δεν συνιστά αυτή η στάση τώρα, την επιτομή της υποκρισίας;
  Απ΄όλα αυτά τα «δεν» που αναφέρετε, πόσα επιχείρησε να άρει ο Παπανδρέου και συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση συγκεκριμένων βουλευτών-πάντα οι΄ίδιοι-του ΠΑΣΟΚ και Μ.Μ.Ε; Θα μας απαντήσει ποτέ ειλικρινά κάποιος από εσάς, την ηγετική ομάδα του Κινήματος;

 2. Επιλογές όπως νέος κεφαλικός φόρος, κατάργηση αφορολόγητου, νέες περικοπές στα κατώτατα εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις, πλήρη διάλυση εργασιακών σχέσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

  Μια ερώτηση μόνο Κε Σκανδαλίδη.
  Θα ψηφίσετε ή όχι τα νέα εξουθενωτικά μέτρα;
  Θα σταθείτε συνεπής στα λόγια και τις δεσμεύσεις σας πρός τον κόσμο που σας πίστεψε και σας ψηφισε;
  Γιατί από λόγια χορτάσαμε πια πράξεις δεν βλέπουμε

 3. κ. Σκανδαλιδη,

  τα πραγμτα ειναι απλα:
  – απονομη δικαιοσυνης: οσοι εχουν καταχραστει δημοσιο χρημα να το ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ παραυτα – χωρις κωλυσιεργιες στα αναπτελεσματικα δικαστηρια..
  – δικαια φορολογηση: να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ επιτελους φορους οσοι φοροδιαφευγουν ασελγωντας στο σωμα της ελληνικης πολιτειας. Σταχυολογω: ελευθεροι επαγγελαματιες καθε ειδους, υποπτες ενδομιλοκες συναλλαγες κλπ.. Φυσικα εδω ειναι απαραιτητη η αναπτυξη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ που θα δινουν τα εργασλεια για ΓΡΗΓΟΡΕ΅ταυτοποιησης διασταυρωσεις και αρα αποφασεις
  – ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ανοιγμα οικονομιας: ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και αλλοι τετοιοι που σαν βδελεσ απομυζουν απο αχρηστες διαδικασιες…

  ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΕΡΑ ΑΝΤΕΡΑ για να τι ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ που θα χρειαστουν με γενιες αρρωστης νοοτροπιας..
  Μπορειτε;

  Μιχαλης

 4. Άριστη η ανάλυσή σας κ. Σκανδαλίδη και θα συμφωνήσω σε όλα αρκεί να μου διευκρινίσετε μια αντίφαση στο κείμενό σας, σχετική με :
  «τους ευρωπαίους αξιωματούχους, που επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου τα νέα μέτρα, να μας εγκαλούν γιατί δεν τα παίρνουμε από τους πλούσιους και τους φοροφυγάδες αλλά την ώρα του λογαριασμού μας αναγκάζουν να τα χρεώνουμε στους μη έχοντες και κατέχοντες.»
  Αναρωτιέμαι, που ακριβώς έχουν άδικο οι δανειστές; Αυτοί θέλουν τα λεφτά τους και σεις ως κυβέρνηση επιλέγετε, χωρίς να σας αναγκάζουν – όπως μάλλον εσφαλμένα ισχυρίζεστε -, από που θα τα πάρετε για να τους τα δώσετε. Όμως, είναι ολοφάνερο, και στους ευρωπαίους αξιωματούχους και στον απλό κόσμο, ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ είτε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, είτε ως τρικομματική κυβέρνηση να τα πάρετε από τους πλούσιους και τους φοροφυγάδες. Έτσι, επιλέγετε να τα παίρνετε από εκεί που μπορείτε, δηλαδή από τους μη έχοντες και κατέχοντες, έστω και αν αυτή η επιλογή στοιχίζει εκλογικά ποσοστά μεγαλύτερα του 30%. Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι πλούσιοι και οι φοροφυγάδες είναι ανίκητοι και ελέγχουν πλήρως το πολιτικό σύστημα. Ένα πολιτικό σύστημα που ασφαλώς και μπορεί αλλά δυστυχώς δεν θέλει.
  Εσείς, προσωπικά, ΘΕΛΕΤΕ;

 5. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, πολλοί κατώτεροι των περιστάσεων ακόμα και της εθνικής ευθύνης – κάποιοι άλλοι βολεύονται με τα μικρά μαγαζιά. Στο ΠΑΣΟΚ δεν αρμόζει αυτό που γίνεται αλλά και στη κοινωνία δεν ταιριάζει ο ακρωτηριασμός. Μήπως ήρθε η ώρα κάποιοι να απαντήσουν στις γενιές που χάνονται; Ακόμα υπάρχει περιθώριο αρκεί να υπάρξει πολιτική συνέπεια και προοπτική, υπάρχει χώρος και χρόνος ….. κ. Σκανδαλίδη η διαχρονική πολιτική σου παρουσία προκαλεί την ευθύνη του αύριο.

 6. Κωσταντή, γνωρίζεις πολύ καλά ότι συμφωνώ με όσα διαπιστώνεις. Γνωρίζεις πολύ καλά πως σε θεωρώ από του πολιτικούς που μπορούν να παράξουν πολιτική. Όμως περιμένω να ακούσω την πρότασή σου για την έξοδο από την κρίση. Μια πρόταση που να δίνει ένα νέο όραμα στον λαό. Που θα συσπειρώνει όλα τα δημοκρατικά και προοδευτικά στοιχεία. Μπορείς; Εγώ ξέρω ότι μπορείς. Κάντο. Δεν μπορείς – που δεν το πιστεύω – ή κρατάς τα προσχήματα; Ήμαρτον!!! Όχι άλλες διαπιστώσεις. Ευχαριστώ.

 7. οπως λεει και ο αλκιβιαδης το προβλημα ειναι το πολιτικο προσωπικο και οι πλουσιοι ελληνες που εχουν βγαλει απιστευτο πλουτο εκτος ελλαδας και εχουν συνεισφερει ελαχιστα στον τοπο. δεν εχει τοσο σημασια αν εγινε με παρανομο ή νομιμο τροπο αλλα η πραξη του να βγαζεις τα λεφτα στο εξωτερικο δειχνει περιφρονηση κι ακομα μισος για τον τοπο που ζεις.
  τα μνημονια δεν τα επεβαλλε η τροϊκα αλλα τα σχεδιασαν οι ελληνικες κυβερνησεις. η συννενοηση για τα μνημονια εγινε μεταξυ πολιτικων τζακιων, μεγαλο-οικογενειων και μεγαλο-εργολαβων.
  η τροϊκα απλα κοιτουσε κι απολαμβανε τον αμοραλισμο των δικων μας πολιτικων, οι οποιοι δεν εχουν προβλημα να ριξουν στα ταρταρα μια ολοκληρη χωρα προκειμενου να επιπλευσουν καποιες λιγες εκατονταδες ελληνων.

  Υ.Γ. το προηγουμενο σχολιο μου δεν εγκριθηκε ελπιζω να μην πεσει κι αυτο θυμα λογοκρισιας.

  Υ.Γ.2 η ριζα του προβληματος στην ελλαδα ειναι οι μεγαλο-οικογενειες και οι μεγαλο-επιχειρηματιες/εφοπλιστες. αυτο δεν σημαινει οτι ειναι και οι μοναδικοι υπευθυνοι αλλα ειναι οι κυριοι.

 8. Γιατι καναμε εκλογες?τα ερωτηματα τωρα δημιουργηθηκαν που το πασοκ πατωσε?εσεις οι πασοκοι δεν ειστε οι υπερδημοκρατες που σεβεστε τον κοινοβουλευτισμο και την εκλογικη διαδικασια?σε αυτο δεν πατουσε ο παγκαλος και ο καθε παγκαλος λεγοντας με ψηφισατε θα με φατε στη μαπα ? ε για να φυγουν οι παγκαλοι γιναν εκλογες

 9. @Γιατί κάναμε εκλογές;

  Μα για να κάνει ο Σαμαράς, -και για τους φίλους του, «Μεσσίας Μεσσηνίας»-, τα ίδια, ΑΛΛΆ χωρίς αντιπολίτευση!!!

  «Σαμαράς/Στουρνάρας = Παπανδρέου/Παπακωνσταντίνου (Oh, YES!)»- http://gkdata.gr/?p=26315
  Σεπτεμβρίου 24th, 2012

  Δεν απαιτείται και μεγάλη ευφυΐα, για όποιον παρακολουθεί τα εν Ελλάδι πολιτικά δρώμενα και είναι ανεξάρτητης σκέψης άνθρωπος, να καταλήξει στο συμπέρασμα «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας;», ή «τι ΓΑΠ και Παπακ, τι Σαμ και Στουρνάρ;» Έτσι, άρχισα να συγκεντρώνω, από τον Αύγουστο, κάποια σχόλια που συνηγορούσαν στην θέση- άποψη- γνώμη αυτή. Διαβάζοντας, σήμερα, το άρθρο του Βαρουφάκη «Αναμένοντας την δόση» http://gkdata.gr/?p=29652, όπου τ ρ ε ι ς φορές καλεί τη νυν κυβέρνηση και τους Σαμαρά -Στουρνάρα να ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου, αφού τηρούν το ίδιο «δόγμα» οικονομικής πολιτικής, ή, απλά, να του πουν πού διαφέρει, σκέφτηκα ότι είναι ώρα να ανεβάσω αυτά τα σχόλια…

  UP_DATED, 30/10: Έπαθα τη πλάκα μου, διαβάζοντας τα σχόλια στο a n t i n e w s, -aka… ΔΕΞΙΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», αμέσως μετά το «τελείωσε η διαπραγμάτευση» του Σαμαρά. Δείτε τα, στο τέλος του ποστ
  Read more… http://gkdata.gr/?p=26315

  Επιπροσθέτως, να κι άλλος που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα:
  «Η κυβέρνηση στο δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Π.»- (του Γ. Μαλούχου)
  Οκτωβρίου 27th, 2012- http://gkdata.gr/?p=29927

  &&&&
  Περιμένατε, κ. Σκανδαλίδη, να μην διαλυθείτε, όταν αφήσατε τις Αποστολάκη, Αντωνίου, Γιαννακά, Ράπτη κλπ «γάτες με πέταλα» να ανεβαίνουν στα κεραμίδια, ή τους Σαλαγιάννη, Λιντζέρη (πού είναι αυτοί χαμένοι, τώρα;) να βγαίνουν στα κανάλια και τα ράδια να αποδομούν τον αρχηγό τού κόμματος για να φέρουν τον δικό τους;

  Τυχάρπαστοι είστε όλοι. ΕΥ_ΤΥΧΩΣ, δε, το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε.

  Κι όμως! Ο ΓΑΠ είχε δίκιο για το δημοψήφισμα (!!!)- http://gkdata.gr/?p=7281
  Νοεμβρίου 4th, 2011

  Ποιοι έριξαν τον Παπανδρέου; «Powerful owners of Greek banks»- http://gkdata.gr/?p=8187
  Νοεμβρίου 25th, 2011

  «ΓΑΠ Vs Βενιζέλος + Ρουμελιώτης: Μια τριλογία (…και βλέπουμε!)»- http://gkdata.gr/?p=24131
  Ιουλίου 29th, 2012

 10. Αγαπητέ κύριε Σκανδαλίδη
  Από το πρώτο μνημόνιο ακόμη και με πρωθυπουργία ΓΑΠ,πιστέψαμε πως θα υπάρξει φως στο τούνελ.Με το δευτερο μνημόνιο κι αφου δεν απέδωσε το πρώτο αντιμετωπίσαμε την ανικανότητα μιας κομματικής μηχανής να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστες για το PSI. Εκείνη την στιγμή μπορεί να είχαμε έναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν στα πράγματα.Ο Σαμαρας είναι γεγονός μιλούσε απο την αρχή για διαφορετικό μείγμα πολιτικής και για ισοδύναμα μέτρα.Οι εκλογές λοιπόν προέκυψαν μέσα απο την αβεβαιοτητα που προκαλούσε η τότε κυβέρνηση και απ την αδυναμία της να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές ιδίως στο δημόσιο και τα εργασιακά και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.Την περίοδο εκείνη υπήρχαν επισης πληροφοριες στον τύπο ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου υπονομευόταν γενικώς.
  Οι εκλογές λοιπόν έγιναν για να βγει ή Ελλαδα απο το τέλμα της ακυβερνησίας.
  Σχετικά με την πρωθυπουργία Σαμαρα νομίζω ήταν μια μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του χάους στα προαποσισμένα επώδυνα μέτρα που θα αντιμετώπιζε κάθε επερχόμενη κυβέρνηση.
  Ως προς την διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδος: Ποια χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας με 160% επι του ΑΕΠ στο χρέος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί ισότιμα με τους δανειστές της;
  Όταν αναλάβατε την διακυβερνηση της χώρας με ένα έλλειμμα τον Ιούλιο 9%(κατα την ΝΔ) και 15,5% κατα τους δικούς σας υπολογισμούς τον Δεκέμβριο του 2009 ,κατα την πολιτική σας γνώμη ήταν σωστή η συμπεριφορά με την δημόσια παραδοχή πως η χώρα είναι διεφθαρμένη και ο Τιτανικός βουλιαζει;
  Στις εκλογές οι Πολίτες ποτέ δεν είναι σίγουροι για το τί θα προκύψει και πόσο άξιοι είναι οι πολιτικοί να εφαρμόσουν αυτά που υπόσχονται.
  Απλά ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.
  Το ΠΑΣΟΚ έχει διαγραψει την «Σοσιαλιστική»πορεία του νομίζω και ήρθε η ώρα να σκεφθεί σοβαρα ποιον πολιτικό δρομο πρεπει να ακολουθήσει απο εδώ και εμπρός.

 11. Αγαπητέ κ. Σκανδαλίδη.
  Εσύ έκανες την αυτοκριτική σου; Μήπως είναι αργά για δάκρυα; Θα μου πεις, πρέπει να δούμε και το αύριο. Μάλλον θα γίνει κι αυτό. Αλλά είμαστε όλοι τόσο δύσπιστοι μαζί σου (σας), που δεν ξέρω αν μπορούμε να δούμε το μέλλον ΜΑΖΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here