Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο των 28 – Μπλοκάρουν οι χώρες του Βίσενγκραντ

0
10

 

Εν αναμονή του δείπνου των 28 στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών εξελίσσεται έντονο έντονο παρασκήνιο για το τελικό σχέδιο ενώ ανοιχτό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σήμερα (Δευτέρα) απόφαση και το θέμα να μετατεθεί στην επόμενη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου.

Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα απίστευτο παζάρι μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν πολλές υποχωρήσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης από την Σύνοδο Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρiους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνάντησης των «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου που απέρριψε τη διατύπωση για κλειστά σύνορα κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής.

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι την τελυταια στιγμή οι χώρες του Βίσεγκραντ μπλοκάρουν τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών αυτών, τους εξήγησε πως δε θα φύγει κανείς από τη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξει απόφαση. Τόνισε μάλιστα ότι εάν δεν υπάρξει αποφαση, τα σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Κατηγόρησε αυτές τις χώρες για υποκριτική στάση και τους προειδοποίησε πως ακόμα κι αν συνεχίσουν αυτή την τακτική, δεν θα μειωθούν οι ροές, απλώς θα αλλάξουν οι «διάδρομοι» των προσφύγων.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ αντιδρά στο σχέδιο για επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με την αιτιολογία πως δεν είναι ασφαλής χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here