Παρίσι και Λονδίνο καλούν τη Μόσχα να σεβαστεί την εκεχειρία στη Συρία

0
5

 

Να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία κάλεσαν την Πέμπτη τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Σχετικό κείμενο συμερασμάτων υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας γαλλοβρετανικής συνόδου στην Αμιένη (βόρεια).

Η Γαλλία και η Βρετανία «ζητούν από τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις εναντίον των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και να σταματήσουν τις παραβιάσεις «που υπονομεύουν τις προοπτικές της ειρήνης» και «απειλούν να επιδεινώσουν με δραματικό τρόπο την προσφυγική κρίση προς όφελος του Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), αναφέρεται στο κείμενο.

Οι δύο χώρες ζητούν επίσης από όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης της Μόσχας και των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, να «σταματήσουν κάθε επίθεση εναντίον των αμάχων και ιδίως εναντίον των ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους» και να «σταματήσουν την προέλασή τους προς το Χαλέπι».

Το Παρίσι και το Λονδίνο επαναδιαβεβαίωσαν την στήριξή τους στη συριακή αντιπολίτευση και «την εξήραν για τη δέσμευσή της σε μια πολιτική διευθέτηση (της κρίσης) μέσω μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης» υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here