«Πάρτυ» στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

0
10

«Πάρτυ» κάνουν βρετανικά ΜΜΕ με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη ότι η διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η διπλωματική και η πολιτική. Η ουσιαστική απόρριψη της δικαστικής οδού κάνει τη Daily Telegraph να σχολιάζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, τελικά, αναγνώρισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των «Ελγίνειων» Μαρμάρων».

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ανακοίνωση ήρθε μόλις 48 ώρες μετά την αποστολή πολυσέλιδης αναφοράς στην ελληνική κυβέρνηση από το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers,με το οποίο συνεργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν -σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Απογοήτευση για τη στάση του Έλληνα υπουργού εκφράζει ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Γιατί δεν περίμενε καν τη συνάντηση με τους Βρετανούς δικηγόρους πριν αποφασίσει για το πως θα κινηθεί;», αναρωτιέται ο κ. Χιλ. Και σημειώνει πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας ανά τον κόσμο απογοητεύτηκαν από τη στάση του κ. Ξυδάκη.

«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας.

Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here