Πατούλης: Να μεταβιβαστούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στους δήμους

 

Είναι απορίας άξιο πότε ο Γιώργος Πατούλης βρίσκει χρόνο γιά ύπνο ή ξεκούραση όταν είναι παράλληλα πρόεδρος στην κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος στον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών, πρόεδρος στο εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων προαγωγής υγείας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Κι όχι μόνο αυτά αν διαβάσει κανείς το πλήρες βιογραφικό του.

Σκέφτεστε στο πλούσιο βιογραφικό σας να προσθέσετε κάποτε και την ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή – κι αν εκλεγείτε βουλευτή;

Όλοι εμείς που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είμαστε ταγμένοι στο έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες δείχνοντας μας την εμπιστοσύνη τους. Διαχρονικός μου στόχος και ζητούμενο, από όποια θέση και αν είμαι, είναι να βοηθάω τους πολίτες και να συμβάλλω όσο μπορώ στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονική και οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα. Αγαπάω τη χώρα μου και λυπούμαι ειλικρινά που τα τελευταία 8 χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε πορεία παρακμής. Δεν έχει μεγάλη σημασία η θέση που βρίσκεται κάποιος. Το σημαντικό είναι να από κάθε θέση ευθύνης να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό και αποτελεσματικό έργο προς όφελος των πολιτών.

Θα πρέπει κ. Πρόεδρε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας. Oι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καλό των πολιτών και του τόπου τους, χωρίς κηδεμονίες. Σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διανύει η χώρα , η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στο θεσμό που εκπροσωπούμε και βγαίνει μπροστά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με τους πολίτες αναλαμβάνουμε την Ευθύνη για να «χτίσουμε» την Ελλάδα από την Αρχή. Με «όχημα» την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Οι Δήμοι καλούμαστε συνεχώς να λειτουργήσουμε κάτω από ένα καθεστώς αυξημένων υποχρεώσεων με τεράστιες περικοπές εσόδων. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι μειώσεις που μας επιβάλλονται ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ οι επενδύσεις που αφορούν στην ΤΑ, συνεχώς φθίνουν με αποτέλεσμα μεταξύ 2015 και 2016 να έχουν μειωθεί κατά 35%. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι απαιτείται συνεργασία Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου η χώρα να βγει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία έχει οδηγήσει σε παρακμή. Αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το καταλάβει το πρόβλημα, τότε ως αιρετοί πρώτου βαθμού θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να της το καταστήσουμε σαφές.

O δήμαρχος είναι η πιό κοντινή «εξουσία» στον πολίτη…

Όλο αυτό το διάστημα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είδε να δοκιμάζονται οι αντοχές του από την κρίση. Η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δε θα μπορούσε λοιπόν να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν. Ως θεσμός που βρισκόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στον πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητας του, κληθήκαμε να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πολυεπίπεδης αυτής κρίσης. Βρεθήκαμε στην «πρώτη γραμμή» και περάσαμε τις εξετάσεις με επιτυχία.

Ο δήμος Αμαρουσίου – αλλά και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, αν όχι όλοι – έχουν αναλάβει ένα τεράστιο βάρος γιά την ανακούφιση των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση με τις κοινωνικές δομές (ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ). Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

H Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Κωστάκη κράτησε όρθια την κοινωνία, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, παρά τα τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι απόρροια των μνημονίων. Μέσα από τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές μας δομές, στηρίζουμε με πράξεις, κι όχι με λόγια, την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Κι αυτό γίνεται με μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά όχι μόνο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αλλά και των εργαζομένων μας.

Ως γιατρός, διακεκριμένος επιστήμονας και μάλιστα πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας;

Είναι προφανές ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα ο δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπολειτουργούν ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες. Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές ,ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες.

Την ίδια ώρα οι δομές υγείας, στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Κεντρικός Στόχος στην Υγεία πρέπει να είναι μιά αξία: να διατηρούμε ζωντανούς τους πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας και να θυμόμαστε ότι οι γιατροί μας είναι οι θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας και χρήζουν μιας ισότιμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για το σπουδαίο έργο που επιτελούν μόνο στόχο τη ζωή του ασθενή τους.

Ποιά είναι η πρόταση σας για τη γενικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος;

Ως αυτοδιοίκηση έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε συνεργασία και με το υγειονομικό προσωπικό. Πρέπει να εδραιωθεί η αντίληψη ότι το προσφυγικό είναι κοινό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, με ενιαίο εθνικό σχέδιο δράσης. Για εμάς βασική προϋπόθεση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο ουσιαστικό και όχι διεκπεραιωτικό, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτό το ζήτημα;

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη συμβολή της στη διαχείριση του προσφυγικού. Αντί λοιπόν αν ρίχνουν ευθύνες στους Δήμους και να εκχωρούν άκριτα αρμοδιότητες και κονδύλια σε ΜΚΟ ας προχωρήσουν επιτέλους στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος δίνοντας τους απαιτούμενους πόρους στην αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το προσφυγικό ζήτημα.

Πρόσφατα πήγατε στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ήσασταν μάλιστα από τους ελάχιστους Έλληνες που προσκλήθηκαν. Σας δίνει μια φιλική ή μία εχθρική αίσθηση για την Ελλάδα;

Με αφορμή την ερώτηση σας θέλω να υπογραμμίσω τη δύναμη της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική η οποία στηρίζει με θέρμη την εθνική προσπάθεια για αναγέννηση. Η συνεργασία μας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και την ίδια θέρμη για το καλό της Ελλάδας και του έθνους μας. Επίσης θέλω να επισημάνω πως από τις συνομιλίες που είχα με επιφανείς προσωπικότητες της ομογένειας που βρίσκονται στο επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, εξέλαβα ένα ισχυρό δέσιμο με τη μητέρα-πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Προσδοκία μας είναι από τη νέα τους θέση να συμβάλλουν στην δύσκολη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να βγει από το τούνελ της κρίσης.

 

Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*