Πολ Κρούγκμαν: Το Brexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή

0
5

 

 Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε νέο άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Φόβος, Αποστροφή και Γέφυρα», εξηγεί ότι ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής, καθώς ένα Brexit θα δημιουργούσε οικονομικά προβλήματα όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βέβαια, όπως ο ίδιος εξηγεί, το δημοψήφισμα δεν παύει να δίνει δύο κακές επιλογές.

«Το Brexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα δημιουργούσε απαραίτητα σε ένα πόλεμο εμπορίου, όμως σίγουρα θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο βρετανικό εμπόριο και την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα», αναφέρει στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Βρετανία θα κατέληγε 2% πιο φτωχή από ότι τώρα.

Ακόμα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, εξηγεί ότι είναι υπερβολικά τα σενάρια περί πρόκλησης οικονομικής κρίσης. Όπως τονίζει, «η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα».

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα: Έχει τι δικό της νόμισμα και δανείζεται σε αυτό το νόμισμα, επομένως δεν κινδυνεύει από μια πηγή κεφαλαίων που θα δημιουργούσε νομισματικό χάος», εξηγεί.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν γινόταν λόγος περί Grexit, ο Κρούγκμαν τόνιζε ότι δεν θα έπρεπε να υποτιμάται ένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στοιχηματίζει στην έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα βγει και μετά αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που μάλλον θα συνέβαινε, θα ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ενθάρρυνση σε άλλα πολιτικά κινήματα να προκαλέσουν το ευρώ», είχε πει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here