Παυλόπουλος: Nα επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

0
6

Την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνάντησή του με τους  καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Ντούσαν Σιντάνσκι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα Γλυπτά ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο και δεν έχουν θέση πουθενά αλλού. Πρόσθεσε μάλιστα πως χωρίς αυτά τα γλυπτά ο Παρθενώνας «δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει τον επισκέπτη, να διδάξει κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη στον σημερινό δύσκολο κόσμο, να διδάξει, δηλαδή, τι σημαίνουν η δημοκρατία, η ελευθερία, ο άνθρωπος».

Αντικρούοντας το επιχείρημα ότι αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία επιστροφής και άλλων μνημείων που βρίσκονται σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου στις χώρες προέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως ο Παρθενώνας παρουσιάζει μία μοναδικότητα για όλη την ανθρωπότητα, σημειώνοντας πως είναι «η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ο αιώνα πΧ, κάτι το οποίο δεν έχουμε ισχυρισθεί μόνο εμείς οι Έλληνες και εσείς ως επιστήμονες».

Επίσης θύμισε τη φράση του Andrè Malraux: «Η Ακρόπολη, όμως, είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται, ταυτόχρονα, από το πνεύμα και από το θάρρος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here