Παυλόπουλος: Οι εταίροι να πράξουν το χρέος τους

0
7

 

«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται όχι σε «κούρεμα», αλλά σε αναδιάρθρωση, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, ότι η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά και ότι είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», σημείωσε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές.

«Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε:
«Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία τη συγγνώμη του κ. Γκάουκ για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή.

Στο μεταξύ κλείνοντας την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

«Ξέρω πάρα πολύ καλά και είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο πράξατε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Γκάουκ.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here