Παυλόπουλος: Θέμα κυριαρχίας κάθε κράτους ο τρόπος προστασίας των συνόρων

0
6

 

Σαφές μήνυμα ότι στα δικά της όρια, η Ελλάδα καθορίζει κυρίαρχα τα σύνορα της Ευρώπης, καθώς και τον τρόπο φύλαξής τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Δεν θα οδηγηθούμε πουθενά εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, υποστήριξε από την πλευρά του ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και επεσήμανε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επί του θέματος.

«Καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία η Ευρώπη»
Οι διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό αλλά και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε, είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και εξήρε τη δική του συμβολή για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Μάλιστα, προσδιόρισε για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με τη Γερμανία προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι επλήγησαν από παρανοήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να επανέλθουν οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here