Πέντε τρισ. γόπες τσιγάρων καταλήγουν… έξω από τα τασάκια

0
8

 

Στο πιάτο μας φέρεται να καταλήγουν περίπου πέντε τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων καθώς οι καπνιστές επιλέγουν να τις πετάξουν οπουδήποτε αλλού εκτός από τασάκια, όπως για παράδειγμα στο χώμα, στην άμμο της παραλίας, σε θάλασσες κι αλλού.

Μια νέα ιρανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτές τις γόπες, αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελική κατάληξη τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών οι γόπες αποτελούν τη συχνότερη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης διεθνώς, καθώς σχετικές μετρήσεις στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα διάφορων μετάλλων (καδμίου, σιδήρου, αρσενικού, νικελίου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου).

Η ποσότητα των μετάλλων στα τσιγάρα διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο καλλιέργειας του καπνού και τη χρήση παρασιτοκτόνων-ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον μέταλλα μπορεί να προστεθούν κατά τη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φίλτρα των τσιγάρων δρουν όπως τα πλαστικά, μεταφέροντας τα ρυπογόνα μέταλλα στις θάλασσες.

Οι Ιρανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα αυξημένα επίπεδα των μετάλλων μπορεί, μέσω των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, να εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here