Πέθανε η αγωνίστρια της αντίστασης Μαρία Λουλέ

0
4

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Μαρία Λουλέ. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της , στην κόρη της, στα εγγόνια της και στα δισέγγονά της.
Η κηδεία της  θα γίνει την Τρίτη 7 Απριλίου στις 4.30 μμ από το Νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

Γεννήθηκε στη Λάρισα την 1η Σεπτέμβρη του 1917. Στις 18 Μάρτη του 1945 παντρεύεται τον Κώστα Λουλέ, ιστορικό στέλεχος του Κόμματος. Γεννάει τα δύο της παιδιά τη Νίτσα και το Δημήτρη σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.

Συλλαμβάνεται τον Οκτώβρη του 1948 και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ, όπου παραμένει υπόδικη για τρεισήμισι χρόνια. Μοναδική κατηγορία σε βάρος της ότι είναι η γυναίκα του Κώστα Λουλέ και αδελφή του Βασίλη Μπαρτζώτα (Φάνη). Από τις φυλακές Αβέρωφ γράφει στο σύντροφο της Κώστα Λουλέ, σε ένα από τα γράμματα, που καταφέρνει παράνομα να του στείλει με ημερομηνία 25/9/1950: «Είμαι ευχαριστημένη από το σχολείο που βρέθηκα, παρακολουθώ πολλά μαθήματα, όσα βέβαια μου επιτρέπει η υγεία μου». Αφέθηκε ελεύθερη, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία κατηγορία σε βάρος της.

Η Μαρία Λουλέ συλλαμβάνεται ξανά, μαζί με το σύζυγό της Κώστα, με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του ’67 και μεταφέρονται στη Γιούρα, όπου παραμένει ως το χειμώνα του ’68. Μετά μεταφέρεται στην Αλικαρνασσό από όπου και αποφυλακίζεται το καλοκαίρι του ’69.

«Η Μαρία Λουλέ αντιμετώπισε όρθια όλες τις διώξεις, τις φυλακίσεις τις δυσκολίες της παρανομίας, με πίστη στο Κόμμα και τα ιδανικά του. Η πίστη και η αφοσίωσή της στο Κόμμα, αλλά και η στήριξη της οικογένειάς της, ιδιαίτερα των εγγονών της, τη βοηθά να σταθεί όρθια και στη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε όταν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Απρίλη του 1991 χάνει το γιό της Δημήτρη, τη νύφη της Άννα και τον εγγονό της Κωνσταντίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here