Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

0
12

 

                            Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 63 χρόνων, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και συνεργάτης της εφημερίδας Αυγής.

Πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν, καθώς αντιμετώπιζε εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1969 φεύγει για σπουδές στην Ιταλία. Παίρνει το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης το 1978. Δουλεύει στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1982. Την ίδια περίοδο αρχίζει να μεταφράζει από την ιταλική γλώσσα, στην αρχή δοκίμια και στη συνέχεια λογοτεχνικά έργα.

Το 1983 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Ένα». Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας. Η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας».

Από το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες» (“Αγρα). Από το 2000 δίδασκε σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ πρακτική μετάφρασης. Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το 2004 το Ιταλικό Κράτος, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, μαζί με την Μικέλα Χατουλάρη παρουσίαζαν στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας, για την εκπομπή της ΕΡΤ «Οι Κεραίες της εποχής μας».

Η κηδεία του Ανταίου Χρυσοστομίδη θα γίνει τη Δευτέρα στις 12:00 ώρα από το Α Νεκροταφείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here