Πέθανε ο Φράνκο Κορλιανό

0
35

 

                             Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Φράνκο Κορλιανό, μία από τις ελληνόφωνες και πιο χαρακτηριστικές φωνές της Κάτω Ιταλίας, γνωστός από το θρυλικό γκρεκάνικο τραγούδι «Άντρα μου πάει».

Ποιητής, ζωγράφος, μουσικός, ο Κορλιανό γεννήθηκε το 1948.
Εργάστηκε υπάλληλος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λέτσε, έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Κι αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού περιγράφει στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει». Το πρωτοτραγούδησε η Φραντσέσκα Λίτσι, στο ντοκιμαντέρ «Πολεμόντα» του Δημήτρη Μαυρίκιου, το 1975.

Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Φράνκο Κορλιανό, εξέφρασε η Μαρία Φαραντούρη, που έκανε διάσημο το «Άντρα μου πάει» στη χώρα μας.

«Από τον Δημήτρη Μαυρίκιο γνώρισα τον Φράνκο Κορλιανό. Ήρθε στην Ελλάδα, μου έδωσε το τραγούδι του. Ένα αριστούργημα. Σπουδαίο πολιτικό τραγούδι» σχολίασε η Μ. Φαραντούρη. Το συμπεριέλαβε στον δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο», το 1979, και έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της . «Ένας ευαίσθητος, γλυκύτατος άνθρωπος. Και πόσο Έλληνας! Πάντα μου μιλούσε στα ελληνικά. Μ’ αυτή τη χαρακτηριστική προφορά των Ιταλών, όμως ελληνικά», σημείωσε.

Ο Φ. Κορλιανό δήλωνε 100% Ιταλός, περήφανος όμως για την «γκρίκα» ταυτότητά του.
Είχε μάλιστα κυκλοφορήσει και το δικό του «Γκρίκο-ιταλικό» λεξικό.

Τραγούδια δεν έγραψε πολλά, μόνο δυο τρία. Το 1973 γράφει το «Άντρα μου πάει» το τραγούδι που τον έκανε γνωστό.

Μετά την Μαρία Φαραντούρη ακολούθησαν και άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές -Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλα και τα τελευταία χρόνια το ερμηνεύει το συγκρότημα Encardia.

Μάλιστα στην ταινία «Encardia η πέτρα που χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου, εμφανίζεται και ο ίδιος ο Φράνκο Κορλιανό.

Τον ερχόμενο μήνα, οι «Εncardia» θα αποχαιρετήσουν τον Φράνκο Κορλιανό με τον δικό τους τρόπο, με μια συναυλία στο χωριό Καλημέρα προς τιμή του και θα ψάλουν επιμνημόσυνη δέηση στα ελληνικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here