Πέθανε ο ιερέας σύμβολο της Ματωμένης Κυριακής του ’72 (BINTEO)

0
26

 

Ο Ιρλανδός ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Έντουαρντ Ντέιλι απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Έγινε σύμβολο παγκοσμίως όταν στη διάρκεια των συγκρούσεων της Ματωμένης Κυριακής του 1972 στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας ο ιερέας υψώνοντας ένα ματωμένο λευκό μαντήλι προς τα βρετανικά στρατεύματα ηγήθηκε ομάδας ανδρών που μετέφεραν έναν ετοιμοθάνατο νέο μέσα από τους Βρετανούς στρατιώτες. Εκείνη την ημέρα οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους ρωμαιοκαθολικών έπειτα από πορεία διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

Η εικόνα του αυτή έγραψε ιστορία και η κίνησή του είχε παγκόσμια απήχηση. Έγινε σύμβολο και υπέρμαχος της ειρήνης. Το 1974 διορίστηκε επίσκοπος του Ντέρι ενώ οι απόψεις του περί γάμων κληρικών αναστάτωσε τους κόλπους της Εκκλησίας. Το 1994 έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό και τον υποχρέωσαν σε σύνταξη.

Σε έρευνα που έγινε το 2010 αποδείχθηκε ότι άδικα οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι στη Β. Ιρλανδία με αποτέλεσμα ο Κάμερον να ζητήσει συγγνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here