Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ

0
9
Former socialist Prime Minister Michel Rocard arrives at the Elysee Palace in Paris to attend a meeting with France's President Nicolas Sarkozy May 5, 2008. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE)

 

Σε ηλικία 85 ετών κι έπειτα από νοσηλεία σε νοσοκομείο του Παρισιού απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Rοκάρ, όπως ανακοίνωσε ο γιος του Φρανσίς στο Γαλλικό Πρκτορείο.

Ο Μισέλ Ροκάρ υπήρξε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν επί τριετία (1988-1991), μετά την επανεκλογή του για δεύτερη προεδρική θητεία.

Είχε προηγηθεί η περίοδος της «συγκατοίκησης» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Φρανσουά Μιτεράν έχοντας χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είχε ορίσει πρωθυπουργό τον τότε επικεφαλής του RPR (δεξιά) Ζακ Σιράκ (1986-1988).

Στο πρόσωπό του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τίμησε «μία μεγάλη προσωπικότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας», που ενσάρκωσε τον σοσιαλισμό που συμφιλίωνε «την ουτοπία και τον μοντερνισμό».

Γεννήθηκε τον Αύγουστο 1930, υπήρξε θερμός ευρωπαϊστής και είχε αποφοιτήσει από την ENA.

Ο Φρανσουά Ολάντ σε μία λιττή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Προεδρίας σημείωσε «Η Γαλλία σήμερα έχασε μία σημαντική μορφή της Δημοκρατίας και της Αριστεράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here