Πέθανε ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης

0
17

Ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης έκλεισε για πάντα τα μάτια του στα 87 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες τραγούδια -λαϊκά, θεατρικά και ρεμπέτικα- πολλά από τα οποία τραγουδιούνται ακόμα.

«Να το πάρεις το κορίτσι», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Αγαπούλα, αγαπούλα», «Τικ-Τακ», «Έχω μιαν αρραβωνιάρα», «Την αγαπούσα, παραδέχομαι», «Πού να ‘ναι ο ίσκιος σου, Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου», «Του χωρισμού η ώρα είναι τώρα»

Στα 65 χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του πενταγράμμου, αλλά και του θεάτρου, όπως η Σοφία Βέμπο, η Τζένη Βάνου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Κλειώ Δενάρδου, ο Χρηστάκης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Μαίρη Λίντα, η Ρένα Βλαχοπούλου...

Ακόμη, είχε γράψει τη μουσική για δύο ιστορικές τηλεοπτικές σειρές, το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη (1976) και τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου (1992).

Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1928 και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιακόμπ Μπενβενίστε..

Στην κατοχή η οικογένειά του συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί έζησε τρία βασανιστικά χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here