Πέθανε ο θρυλικός βιογράφος του Ντε Γκωλ, του Χο Τσι Μινχ, του Κέννεντι

0
46

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζαν Λακουτύρ, βιογράφος μερικών από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Χο Τσι Μινχ.

Ως δημοσιογράφος υπήρξε επί 20 χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας αναφοράς «Le Monde» και ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποαποικιοποίησης, πριν αφιερωθεί στη συγγραφή μνημειωδών βιογραφιών των μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, οι Γάλλοι συγγραφείς Φρανσουά Μοριάκ και Αντρέ Μαλρό, ο πατέρας του ανεξάρτητου Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, ο αιγυπτιολόγος Σαμπολιόν, οι Γάλλοι πρόεδροι Σαρλ ντε Γκωλ και Φρανσουά Μιτεράν…: οι γεμάτες πάθος βιογραφίες που συνέγραψε, τον προώθησαν στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πνευματικής σκηνής.

Ο Ζαν Λακουτύρ έγινε ένας πολυγραφότατος βιογράφος, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, κι ένας παθιασμένος παρατηρητής του αιώνα του. Έγραψε περίπου 60 βιβλία αφιερωμένα σε μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες, αλλά και στο ράγκμπι, τον πρόεδρο Κένεντι, τον Σταντάλ ή τον Μοντεσκιέ.

Από το 1984 έως το 1986 εξέδωσε μια μεγάλη βιογραφία του ντε Γκωλ σε τρεις τόμους και το 1991-92 μια μνημειώδη ιστορία των Ιησουιτών, που χαιρετίσθηκαν από πολλούς ειδικούς.

«Μεγάλος συγγραφέας με ζωή εξίσου πλούσια με τις βιογραφίες του, ο Ζαν Λακουτύρ θα παραμείνει μια πολύ μεγάλη συνείδηση για την Αριστερά και τη Γαλλία», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here