Πέθανε ο θρύλος της ρωσικής διπλωματίας Γεβγένι Πριμακόφ

0
14

 

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε σήμερα ο Γεβγένι Πριμακόφ, πρώην αρχικατάσκοπος, διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) από το 1991 έως το 1996 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Σεπτέμβριο του 1998 έως τον Μάιο του 1999.

Ο Πριμακόφ είχε γεννηθεί το 1929 και μεγάλωσε στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Αφού αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Μόσχας το 1953, συνέχισε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Εργάστηκε ως ανταποκριτής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου και ως ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του 1960.

Εισήλθε στο σοβιετικόΚοινοβούλιο το 1988 και διετέλεσε πρόεδρος του οργάνου αυτού από το 1989 έως το 1990. Τότε έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μάταιες προσπάθειες για την αποτροπή τo 1991 του πολέμου του Κόλπου, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον είχε στείλει να διαπραγματευτεί στη Βαγδάτη με τον ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν.

Στο εξωτερικό ο Πρικακόφ θεωρείτο «γεράκι», αλλά είχε τον σεβασμό ομολόγων του όπως της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν τον διόρισε πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 1998, καθώς διέκρινε σε αυτόν έναν συμβιβαστικό πολιτικό που μπορούσε να κατευνάσει τις πολιτικές εντάσεις έπειτα από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας.

Στον Πριμακόφ αποδόθηκε η αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της σταθερότητας ύστερα από χρόνια χάους, ωστόσο φιλελεύθεροι τον κατηγόρησαν για το πάγωμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Παύθηκε από τα καθήκοντά του τον Μάιο του 1999.

Ο Πριμακόφ εξελέγη βουλευτής στη Δούμα το 1999 και συντάχθηκε με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ για τον σχηματισμό ενός αντιπολιτευόμενου Κεντροαριστερού συνασπισμού και για να διεκδικήσει την προεδρία τον Μάρτιο του 2003. Στη συνέχεια όμως αποχώρησε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν πρόσωπα με μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή ενώθηκαν για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του πολιτικού του αντιπάλου.

Το 2003, σε μια εκ νέου αποστολή στο Ιράκ πριν από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, ο Πριμακόφ συνάντησε τον Σαντάμ Χουσέιν, ύστερα από πρωτοβουλία του Πούτιν, σε μια ύστατη προσπάθεια ειρηνευτικών συνομιλιών. Τρεις ημέρες αργότερα, άρχιζε η αμερικανική εισβολή.

Αργότερα στη ζωή του, ο Πριμακόφ ηγήθηκε επιχειρηματικού λόμπι…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here