Πήρε κανείς το μήνυμα της πλατείας των Σκοπίων;

23
69

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα»,  Έλληνες κι Ευρωπαίοι φοβούνται μην τους έρθει ο «ουρανός στο κεφάλι» και η Ευρώπη τρέμει τις πιθανότητες ενός ντόμινο που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ, τα  πάσης φύσεως αρνητικά δημοσιεύματα κατά της χώρας μας έχουν γίνει πικρή καθημερινότητα. Δεν αποτελούν ξεχωριστή είδηση.

Τα πολεμικά ανακοινωθέντα ενός ιδιότυπου οικονομικού πολέμου ηχούν στα αυτιά μας, πλέον, οικεία. Ακόμα πιο δυσάρεστα οικεία είναι τα ελληνικά ξεκατινιάσματα και οι κοκορομαχίες ενός πολιτικού συστήματος που εμφαντικά κλείνει τα αυτιά του στις κραυγές αγωνίας  του κινήματος της πλατείας. Οι πολιτικοί ταγοί δείχνουν να περπατάνε  με πίσω βήματα προς τα εμπρός. Η αλλαγή κατεύθυνσης δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια τους.

Έχουμε μάθει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με το μικροσκόπιο της παγκόσμιας κοινής γνώμης πάνω από τα κεφάλι μας, να περιμένουμε στωικά τις βίαιες αντιδράσεις των ανεξέλεγκτων αγορών κάθε φορά που καταγράφεται μια αντίδραση, μια δήλωση, μια υποβάθμιση, ένα δημοσίευμα.

Οι ειδικοί και μη κάνουν λόγο για τον ισχυρό συμβολισμό όλων των παραπάνω.

 • Πόσο συμβολική είναι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων;
 • Πόσο συμβολική είναι η τοποθέτηση στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) του χάλκινου αγάλματος του Φιλίππου Β’;
 • Πόσο συμβολική είναι η ανυπαρξία ουσιαστικής αντίδρασης από την ελληνική πλευρά;

Κι αν δεν ενδιαφέρει κανέναν Ευρωπαίο η είδηση, δεν ενδιαφέρει και τους Έλληνες; Τόσο πολύ μας έχει απορροφήσει το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι προσπάθειες εθνικής συναίνεσης, που αρκούμαστε στο να χαρακτηρίζουμε απλά γραφική την παραπάνω ενέργεια του κράτους των Σκοπίων  που παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας;

Χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται το Μακροπρόθεσμο σχέδιο της ηγεσίας του ΠΓΔΜ, που κατασκευάζει την εθνική της ταυτότητα καπηλευόμενη την ιστορία μας και διαμορφώνοντας εθνική συνείδηση στους πολίτες του.

Όταν η συστηματική προπαγάνδα, η κατασκευή ιστορίας και η ιδιοποίηση συμβόλων από μεριάς της ΠΓΔΜ συναντά την εγκληματική αδιαφορία  μιας σπαρασσόμενης Ελλάδας, δημιουργούνται τετελεσμένα κεκτημένα. Όσο πιο εύκολα και βαθιά τα κατοχυρώνουν,  τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαπραγμάτευση, γιατί  προσερχόμενοι σ’ αυτήν κουβαλούν την φανατική στήριξη ενός  λαού που έχει μάθει ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πολύ κακώς η εθνική μας αυτοσυνειδησία εξαντλείται στο να πείσουμε την Ευρώπη ότι δεν είμαστε μαύρα πρόβατα της ΕΕ.

Η εξωτερική μας πολιτική, ασφαλώς και δεν είναι ζήτημα που μπορεί να αναπτυχθεί με το παρόν άρθρο.
Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των βόρειων γειτόνων μας να περνούν στα ψιλά των εφημερίδων, να μην κάνουν πια αίσθηση στη μουδιασμένη ελληνική κοινή γνώμη και το υπουργείο Εξωτερικών να εξαντλείται στο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές ως γραφικές.

Θα μου πείτε, εδώ η ελληνική Βουλή δεν λαμβάνει το μήνυμα της πλατείας Συντάγματος, θα λάβει το μήνυμα της πλατείας των Σκοπίων που είναι τόσα χιλιόμετρα μακριά;

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, διαχρονικά, “ΕΛΛΗΝ-ΑΣ”;

  H. M. The HISTORY είπε:
  28/04/2008 στις 2:56 am

  «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές»
  ή
  Ιστορίη αφανής φανερής κρείττων

  «ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ, δηλαδή κατά την γραπτήν παράδοσιν, τα ονόματα ΕΛΛΑΣ και ΕΛΛΗΝ καθώς και άλλοι παρόμοιοι τύποι Ελλοί, Ελλοπία, Έλλα ευρίσκοντο κατ’ αρχάς εν ΗΠΕΙΡΩ… Η ονομασία αυτή ωρμήθη (= προήλθε), καθ’ ά (= σύμφωνα μ’ όσα) ήδη ερευνηταί τής Ελληνικής Ιστορίας ήκασαν (= υπέθεσαν), υπο των ιερών και των άλλων και προ πάντων τού εν Δελφοίς και του εν Ολυμπία. Είναι δηλαδή γνωστόν ότι (πρώτον:) αρχαιόθεν υπήρχεν εν Δελφοίς επίσημον ιερόν (αν μετά των εξ Ηπείρου εις την Ανατολικήν Ελλάδα ελθόντων Θεσπρωτών ήσαν και ιερείς εκ Δωδώνης, και αν ούτοι υπήρξαν οι ιδρυταί του εν Δελφοίς ιερού άδηλον [= αφανέρωτο, άγνωστο], φαίνεται δ’ όμως λίαν πιθανόν) καθώς και ότι (δεύτερον:) από του ογδόου αιώνος άρχεται η ανάπτυξις και η πανελλήνιος φήμη των αγώνων εν Ολυμπία. Περί της μεγίστης δυνάμεως και εθνικής σημασίας των ιδρυμάτων εκείνων ημείς σήμερον δυσκόλως δυνάμεθα να σχηματίσωμεν έννοιαν τινά οπωσούν προσεγγίζουσαν την αλήθειαν.

  Ανάγνωση του υπολοίπου… http://gkdata.wordpress.com/2011/06/20/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%E2%80%9C%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD_%CE%B1%CF%82%E2%80%9D/

 2. παντως να ξεφτιλιζεσαι απο την τουρκια καπως τρωγεται…(μεχρι ενος οριου και αυτο)…
  να σε καρπαζωνουν και τα σκοπια αυτο δεν τρωγεται με τιποτα…καταντια για την γενια μας.θα μας φτυναν τοσες και τοσες γενιες για τα ρεζιλικια μας..μας παρεδωσαν μια χωρα μεχρι την θρακη,ομοιογενη…με φοβερες προοπτικες…ενταγμενη στην ευρωπαικη ενωση(ακα με ενα σωρο κοινοτικα κονδυλια να ερχονται) και παραδιδουμε μια χρεωκοπημενη οντοτητα που αποτελειται απο καταναλωτες και οχι απο πολιτες την οποια δεν δισταζουν να την ρεζιλευουν απαντες…ανυπαρκτης ή υπαρκτης δυναμικης…

 3. Ας μας επιτραπεί και άλλο ένα σχετικό:

  “Ιστορίη αφανής φανερής κρείτων”*

  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ + ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ + ΟΧΙ! ΑΕΡΑ!

  Προϊστορική “Ελλάς”: από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, πατέρα του ΕΛΛΗΝΑ, μέχρι το 776 π.Χ.

  Ιστορική Ελλάς: α) 776 -> 146 π.Χ. (Αρχαία) β) 146 π.Χ. -> 1821 (Dark Ages-Σκλαβιά), και γ) 1821 -> Σήμερα (Νέα Ελλάς).

  “Έλληνες είναι όσοι έχουν ελληνική ΠΑΙΔΕΙΑ”. Όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή κατάγονται απ’ αυτήν και δεν έχουν ελληνική Παιδεία είναι ΜΗ Έλληνες = ΒΑΡ_ΒΑΡ_ΟΙ. Όσοι έχουν ελληνική Παιδεία, ΑΣ ΕΙΝΑΙ άλλης φυλής, χρώματος και τόπου άνθρωποι, ΕΙΝΑΙ Έλληνες.

  Η ελληνική Παιδεία, (που δεν είναι κατά τους Αρχαίους μόνο η Μόρφωση, αλλά ΚΑΙ η Αγωγή), κωδικοποιείται στο : “ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ, ιδέες- ΔΟΓΜΑΤΑ κι ανθρώπους- ΔΕΣΠΟΤΕΣ”.

  ΟΠΟΙΟΣ μετέχει σ’ αυτό σήμερα, είναι Έλληνας. Όποιος σέρνεται στα πατώματα για να δείξει …ανάταση θεοφόρου πνεύματος και μόνιμη υποταγή σε ΔΕΣΠΟΤΗ ή ΒΑΣΙΛΙΑ ή ΚΟΜΜΑ, όπως οι Χριστιανοί, οι Φασίστες και οι Κομμουνιστές, ΔΕΝ είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.

  Ανάγνωση του υπολοίπου… http://gkdata.wordpress.com/2011/06/20/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CF%89%CE%BD/

 4. Χάνεις τον χρόνο σου. Εδώ δεν ασχολούνται με την Τουρκία, με τα Σκόπια θ’ ασχοληθούν; Όσο κρατά η οικονομική κρίση, τα εθνικά θέματα θα είναι μονίμως χαμηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Για να τα θυμηθούμε, θα πρέπει να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο και καταστροφικό στα ανατολικά μας σύνορα. Τότε βεβαίως θα είναι πλέον αργά αλλά δυστυχώς η αλήθεια αυτή είναι.

 5. Μάλλον είστε εκτός τόπου και χρόνου. Ακριβώς επειδή τόσα χρόνια μας απασχολούσε ένα τέτοιο κάλπικο ζήτημα (καθώς είναι γελοίο να αρνείσαι το δικαίωμα σε ένα λαό να επιλέξει την Ιστορία του) φθάσαμε εκεί που φθάσαμε σήμερα.

 6. Θα στειλω ενα μήνυμα από ένα τραγουδι σε λίγες γραμμές μα με ουσια:

  Μην παραχαράζετε την ιστορία,
  η Μακεδονία είναι μία,
  λάμπει απο Ελλάδα
  και απο ορθοδοξία!

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

  Δεν θα κάνουν τίποτα οι πολιτικοί! Εμεις να ξέρουμε την ταυτότητα μας πρέπει!

 7. Εγώ πάλι, με τον ζήλο που θα μπορούσα να αγωνιστώ ενάντια στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, με τον ίδιο ζήλο θα μπορούσα να αγωνιστώ για να έχει το δικαίωμα ένα κράτος να επιλέγει την ονομασία του.
  Κοιτάξτε κ. Μηλαπίδη, αν ένα καλό πήγε να κάνει η κατ’ άλλα καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό είναι η συμφωνία που παραλίγο πήγε να πετύχει για την σύνθετη ονομασία με την ΠΓΔΜ. Ένα καλό πήγε να κάνει αυτή η κυβέρνηση και έπεσαν όλοι να την φάνε, Σαμαράδες, ακροδεξιοί, εθνικιστές, λαϊκιστές, διορισμένοι ρασοφόροι, και όλο το εθνικιστικό φασιστικό λόμπι, που χρόνια καθηλώνει την χώρα μας στην οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό.
  Αν είχε επιτευχθεί τότε η συμφωνία της σύνθετης ονομασίας, θα είχε λυθεί επιτυχώς το Μακεδονικό, θα μπορούσαμε από τότε με συγκεκριμένες πολιτικές να έχουμε αναπτύξει άριστες σχέσεις με το συγκεκριμένο κρατίδιο, και βασικά να έχουμε μια σχέση φιλίας όπως περίπου έχουμε με την Κύπρο. Άλλωστε ο λαός της ΠΓΔΜ ποτέ δεν έβλεπε και δεν βλέπει εχθρικά τον Ελληνικό λαό.
  Όσο για την ιστορία ας μην το ψάχνουμε καλύτερα……………….
  Γεγονός είναι ότι η αρχαία Μακεδονία, η Μακεδονία του Φιλλίπου, ένα κομμάτι της ήταν και η ΠΓΔΜ.
  Άραγε γιατί επί Τίτο δεν αντιδρούσε κανείς όταν αυτό το κομμάτι λεγόταν Μακεδονία;
  Άραγε γιατί οι Έλληνες ιστορικοί του 17 αιώνα έβριζαν τους Μακεδόνες βασιλείς και τους έλεγαν βάρβαρους και φονιάδες;

 8. Καλημέρα. Κατά την άποψή μου, εάν θέλουμε να θεωρούμαστε ΣΟΒΑΡΗ ΧΩΡΑ και πάντως σοβαρότερη των κομπλεξικών βορείων γειτόνων, αντί να αντιδρούμε -όταν αντιδρούμε..- σπασμωδικά, με φωνές και με εντάσεις, ωσάν να μη είναι το -ιστορικό- δίκιο με το μέρος μας, οφείλουμε να επιδοθούμε ΑΜΕΣΑ στο ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Να βγει ο κύριος Λαμπρινίδης και να απευθύνει θερμό χαιρετισμό στα Σκόπια για την μέγιστη τιμή που κάνουν στους Έλληνες, να μάς τιμούν ως έθνος, προβάλλοντας την -παγκοσμιώς αδιαμφισβήτητη- ιστορία μας.

  «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον φίλο λαό των Σκοπίων και την ηγεσία του, διότι εμπράκτως και όχι στα λόγια, αποδεικνύουν τα έντονα φιλελληνικά τους αισθήματα, τιμώντας με θέρμη ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ελληνική ιστορίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός και εγώ προσωπικά, θα είμαστε αιωνίως ευγνώμονες στον φίλο λαό των Σκοπίων για την ανεπανάληπτη διεθνώς και ιστορικώς αυτή τιμή!»

 9. Είναι όρνιθες οι πολιτικοί μας. Και στο λειεγκέφαλο του πράγματος και στο χαρακτήρα. Θέλουν στρατό 6 μήνες με ένα χρόνο το μέγιστο και ζουν στο μικρόκοσμό τους. Το θέμα είναι να μην παίζουν τουλάχιστον με την ιστορική μας μνήμη και την αξιοπρέπειά μας ως λαό. τα αντανακλαστικά σε αυτά τα θέματα οφείλουν να είναι αστραπιαία.

 10. Kurie Milapidi,

  Sumerizomai apolutws tis anusixies sas kai thewrw toulaxiston aparedekti tin kinisi twn Skopiwn, oi opoioi me mia stratigiki salamiou prospathoun na sfeteristoun me geloia epixeirimata tin istoria kai klironomia tis xwras mas.

  Wstoso, dustuxws, upo tin parousa katastasi i xwra mas den einai se thesi na askisei opoioudipote eidous katanagkastikis ekswterikis politikis xwris na prokalesei ton gelota. O xarakirismos twn kinisewn twn Skopiwn ws ‘grafikes’ (den to zuzitw oti einai grafikes kai geloies kai me to parapanw) einai ta oria tis politikis mias xwras pou brisketai sta prothura tis katareusis. Opws oloi kseroume, stis diethneis sxeseis, i oikonomiki eurwstia metafrazetai se megaluteri isxu kai epirroi sto diethnes sustima. Auti ti stigmi i Ellada apla epibiwnei me ena dekaniki kai as euxithoume na min apofasisoun oi Tourkoi na ksanathumithoun braxonisides kai grizes zwnes!

  Mexri auti i krisi na perasei kai osotou mporesoume na thesoume ta themelia mias pio aksiopistis oikonomikis basis,wste na mporesoume na dieksikisoume mia kaluteri thesi ston ilio, i xwra mas tha anagkazetai na strefei to blemma allou…

 11. Βάζει κάποιος ένα άγαλμα σπίτι του που απεικονίζει τον θείο μου με πανοπλία. Ποιος μου δίνει το δικαίωμα να του πω να το βγάλει; Εξηγήστε…

 12. Καταλαβαίνω απόλυτα το πνεύμα του άρθρου σας και συνηγορώ μαζί σας.

  Λάθη συσσωρευμένα δεκαετιών, μαζί με την ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής από τα φιλαράκια του Γιώργου, έδωσαν το δικαίωμα στους σλαβοσκοπιανούς, να ονειρεύονται ότι έχουν ιστορία.

  Από την άλλη πάλι, τι θα λέγαμε αν στο Βερολίνο, στο Παρίσι ή το Λονδίνο, σε μια πλατεία, έβαζαν το άγαλμα του Περικλή; 🙂 Εγώ πολύ θα το χαιρόμουν, θα το χειροκροτούσα κιόλας.
  Φυσικά, οι Σκοπιανοί δεν το κάνουν από εκτίμηση στον Αλέξανδρο ή τον Φίλιππο, βλέψεις έχουν και το ξέρουν όλοι και πρέπει κάποια στιγμή, αυτόν τον βήχα να τους τον κόψουμε.

 13. Καλα που ειστε κ εσεις και κρατατε την εθνικη μας συνειδηση σε επαγρυπνηση…Ελεος με αυτες τις γραφικοτητες πια, αντι να τους λυπομαστε που ειναι σε χειροτερη οικονομικη κατασταση κ απο την Ελλαδα της κρισης και χαλανε 10 εκατομμυρια ευρω για να στησουν ενα αγαλμα, τους νιωθουμε και απειλη…Καμια απειλη δεν εχει το ελληνικο εθνος απο μια χωρα 2 εκατομμυριων, με αστυνομια, της οποιας ελεγχουμε την τραπεζα, τον οτε, τη δεη και ελληνικες επιχειρησεις λειτουργουν εκει σχεδον μονοπωλιακα…Μερικα χρονια πριν αυτο λεγοταν προτεκτορατο…Ας το καταλαβουμε κ ας σταματησουμε να ασχολιομαστε με αυτη την εθνικη κωμωδια. Εχουμε σημαντικοτερα προβληματα.

 14. ωραιο αρθρο κυριε μηλαπιδη.αλλα θεωρω οτι με τετοιες κινησεις οι σκοπιανοι γινονται ρεζιλι.με τετοιες κινησεις κανεις δεν προκειται να τους παρει στα σοβαρα.σιγουρα ομως θα επρεπε να αντιδρασει η ελληνικη πλευρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here