Πικετί: Η Γερμανία είναι κυρίως υπεύθυνη για το Brexit

0
16

 

 Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Η Γερμανία συμπεριφέρεται ως παντογνώστης και φέρει την κύρια ευθύνη για το Brexit. Το Βερολίνο έβαλε θηλιά γύρω από τον λαιμό των χωρών της νότιας Ευρώπης, είπε μεταξύ άλλων ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο LENA (Leading European Newspaper Alliance), στο οποίο ανήκει και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Γάλλος οικονομολόγος, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από την έναρξη της ελληνικής κρίσης για πιθανή κατάρρευση της Ευρώπης, υποστήριξε επίσης ότι «το Βrexit είναι μια πολιτική καταστροφή, κυρίως για τους νέους. Στην Ευρώπη παίζουμε εδώ και χρόνια με τη φωτιά. Παραδόξως, όμως, η έξοδος ήρθε από μια χώρα η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Εν τούτοις είναι δική μας η ευθύνη, διότι η Ευρώπη απέτυχε στην αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι μετατρέψαμε την κρίση του 2008, η οποία ήρθε από έξω, σε ευρωπαϊκή κρίση, διότι κάναμε την αμερικάνικη κρίση μια συλλογική κρίση χρέους η οποία δεν λέει να τελειώσει. Και ενώ οι ΗΠΑ ανέκαμψαν, προκαλέσαμε στην ευρωζώνη μια δεύτερη ύφεση».

Ο Τομάς Πικετί εξήγησε και το γιατί: «Επειδή πήραμε τις λάθος αποφάσεις. Θέλαμε να εξαλείψουμε τα ελλείμματα όσο γίνεται πιο γρήγορα, και έτσι καταπνίξαμε εν τη γενέσει της την ανάπτυξη. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων, κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ, θα το αντιληφθούν τώρα και θα αλλάξουν τη στάση τους».

Για το ποιος φέρει την ευθύνη του Brexit, o Πικετί απάντησε: «Την κύρια ευθύνη για το Brexit τη φέρουν οι Βρετανοί πολιτικοί, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης ευθύνη. Επέτρεψαν για καθαρά εγωιστικούς λόγους να βυθιστεί η Ευρώπη όλο και βαθύτερα στην κρίση».

Στην παρατήρηση ότι συμπεριλαμβάνει από επιείκεια και τη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα εννοεί μόνο τη Γερμανία είπε: «Όχι. Η Γερμανία ασφαλώς έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά αν η Γαλλία είχε αντισταθεί, θα είχε υπάρξει άλλη εξέλιξη. Η Γερμανία συμπεριφέρεται ως παντογνώστης, κάτι το οποίο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι απλώς ανυπόφορο. Είναι επίσης παράλογο, διότι με το να σφίγγεται η θηλιά γύρω από τον λαιμό των νοτίων Ευρωπαίων δεν θα πληρωθούν γρηγορότερα τα δάνεια. Διαισθάνεται κανείς τη διάθεση για τιμωρία, η οποία έχει να κάνει με τον εθνικισμό. Δεν είναι (ο γερμανικός εθνικισμός) ο εθνικισμός της βρετανικής Ukip ή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, αλλά είναι ένας ήπιος εθνικισμός».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here