Πήρε 35% ο Λαφαζάνης με πρόταση για ρήξη και δραχμή

0
5
Ο Αλέξης Τσίρπας φθάνει στην Βουλή μα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Την διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και η ειδική διαρκή επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn ( Ολι Ρεν ), Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010.

 

 

 

Με μόλις 20 ψήφους διαφορά δεν εγκρίθηκε από την κεντρική επιτροπή του Σύριζα η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία ζητούσε να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές και επιστροφή στη δραχμή αν θελήσουν να μας επιβάλουν σκληρά μέτρα.

Πήρε 75 ψήφους και η πρόταση της πλειοψηφίας 95, ενώ υπήρξαν και 30 απουσίες. Έτσι, σε σύνολο περίπου 200 μελών, η επιθετική τροπολογία Λαφαζάνη έλαβε το 35% του συνόλου.

Το κείμενο της πλειοψηφίας (που έχει τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα) υιοθετεί «στροφή προς τα αριστερά» για να ενσωματώσει την κριτική των στελεχών του Σύριζα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιέχει ρητή απειλή ότι δεν θα πληρωθούν οι δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ, αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία από τους δανειστές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις 5 Ιουνίου δεν θα δοθούν τα οφειλόμενα στο ΔΝΤ αν δεν έχει υπάρξει έως τότε συμφωνία, που θα επιτρέπει την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα.

«Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ο συμβιβασμός, για να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να έχει λύση για την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους και αναπτυξιακό πακέτο με δημόσιες επενδύσεις.

«Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» τονίζεται στο σχετικό κείμενο.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here