Πυρετός διεργασιών για το νέο κυβερνητικό σχήμα

0
8

Πυρετός διεργασιών για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, στις 20:00  χθες, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η ανακοίνωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται σήμερα, ενώ η ορκωμοσία των υπουργών θα πραγματοποιηθεί το αργότερο το πρωί της Τετάρτης,  όπως άλλωστε είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκετά μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο δεν θα λείψουν και οι καραμπόλες.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ πιθανότατα και ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Τα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να διατηρήσουν ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).

Η πρώτη καραμπόλα αναμένεται να γίνει αναφορικά με τη θέση του προέδρου της Βουλής, καθώς ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση και του Θοδωρή Δρίτσα ( μετά την άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη), στην περίπτωση που εκείνος δεν θελήσει να παραμείνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το Mega, σε αυτήν εμπλέκεται και το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, που αν και είναι έτοιμος να παραμείνει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αν ο κ. Βούτσης γίνει πρόεδρος της Βουλής, τότε θα μετακινηθεί στο Εσωτερικών.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Ρόλο – κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτές τον Δημήτρη Μάρδα και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στο υπουργείο Εργασίας θα βρεθεί εκ νέου ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στις θέσεις τους εκτιμάται πως θα παραμείνουν, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Παναγιώτης Νικολούδης (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς) και ο Γιάννης Τσιρώνης (υπουργός Περιβάλλοντος).

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την παραμονή στην κυβέρνηση υπηρεσιακών υπουργών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση ως αναπληρωτής υπουργός με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είτε να αποκτά ρόλο στο υπουργείο Παιδείας, όπου όμως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Γαβρόγλου.

Τέλος, θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να έχουν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here