ΠΙΣ: Καταστροφικό το 3ο μνημόνιο για την υγεία

0
6

Το νέο μνημόνιο για την Υγεία θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους, επισημαίνουν τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο.

Όπως τονίζουν η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ασθενείς που θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα για την υγεία τους, αλλά και για το σύνολο των επαγγελματιών της υγείας και ειδικότερα για όσους έχουν ιατρείο, εργαστήριο ή άλλη μικρομεσαία επιχείρηση, οι οι οποίοι δεν είναι απίθανο να οδηγηθούν σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η διατήρηση για ακόμη τρία χρόνια του clawback, θα καταστρέψει όλους ανεξαρτήτως τους παρόχους και θα αναγκάσει τους πολίτες να πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας από το υστέρημά τους. Η δε φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 29% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου – 75% το 2015 και 100% το 2016 – επιπλέον του φόρου επιτηδεύματος των 600 ευρώ, θα οδηγήσει στην καταστροφή ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και στην αύξηση της μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι υπό κατάρρευση. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη και τα Νοσοκομεία σε τροχιά απορρύθμισης. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού – ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού (ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται εκτός λειτουργίας κλινικές αιχμής), καθώς και των μειωμένων προϋπολογισμών, δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Οι δημόσιες δομές υγείας, ιδίως αυτές που λειτουργούν στις πύλες εισόδου προσφύγων-μεταναστών, δοκιμάζονται εντόνως αυτή την περίοδο με την πρωτοφανή έξαρση του μεταναστευτικού κύματος.

Ο ΠΙΣ καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας να κάνουν τις απαραίτητες ανακατανομές στον Προϋπολογισμό του 2016, καθώς οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία το 2015 υπολογίζεται να κλείσουν στο 4% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here