Πιτσιόρλας κατά σχολιασμού αποφάσεων της Δικαιοσύνης για ΤΑΙΠΕΔ

0
7

 

Την αποδοκιμασία του σε κάθε σχολιασμό αποφάσεων και ενεργειών της Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον έλεγχο της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, του Οργανισμού που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, αποδοκιμάζω κάθε σχολιασμό αποφάσεων και ενεργειών της Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον έλεγχο της λειτουργίας του Ταμείου», αναφέρει ο κ. Πιτσιόρλας.

Νωρίτερα, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήριζαν ανυπόστατες τις κατηγορίες για υπεξαίρεση σε βάρος υπευθύνων του Ταμείου σχετικά με ποσό προερχόμενο από την εκκαθάριση του τιμήματος πώλησης του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+3,05% το οποίο φέρονται να μην απέδωσαν στο Δημόσιο, ενώ επεσήμαιναν ότι το κατηγορητήριο αφορά σε προηγούμενες διοικήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Την απόδοση αυτή (τόκους) λέει ο εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και τόνιζαν ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, όπως συμπλήρωναν, από το 2015 με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου παρέπεμπαν οι ίδιες πηγές, στο άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011 προβλέπεται,

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:
Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.
Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:
Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.
Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.
παρ. 14

14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here