Πλαφόν στην αύξηση ενοικίων στο Βερολίνο

0
10

Το Βερολίνο έγινε η πρώτη πόλη στη Γερμανία που θέτει σε εφαρμογή το πλαφόν στα ενοίκια, σύμφωνα με σχετικό νόμο που ενέκρινε η γερμανική βουλή τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια να περιοριστούν φαινόμενα ραγδαίας αύξησης του κόστους ενοικιαζόμενης κατοικίας, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Πλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Βερολίνο δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ενοίκιο πάνω από 10% σε σχέση με το μέσο όρο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας ίσχυε ήδη για τους ενοικιαστές με υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά πλέον επεκτείνεται και στα νέα ενοικιαστήρια.

«Το πλαφόν στα ενοίκια είναι πολύ σημαντικό για το Βερολίνο, καθώς η διαφορά μεταξύ του ενοικίου των υφιστάμενων συμβολαίων και των νέων συμβολαίων είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε στον Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ενοικιαστών Βερολίνου, Reiner Wild.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε 40.000 περισσότερους κατοίκους ανά έτος. Λόγω αυτής της κατάστασης, η στεγαστική αγορά είναι πολύ ισχυρή», πρόσθεσε.

Τόνισε πως παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια στο Βερολίνο είναι ακόμα αρκετά χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στην πόλη να μην καταλήξει σαν το Λονδίνο ή το Παρίσι, όπου οι κάτοικοι χαμηλού εισοδήματος υποχρεώνονταν να αναζητήσουν κατοικίες στα προάστια και στα περίχωρα λόγω κόστους.

Την ίδια ώρα, η αναζήτηση κατοικίας στο Βερολίνο γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. «Ψάχναμε για σπίτι σχεδόν έναν χρόνο», λέει ο φοιτητής Βλάσσης Τριτάκης, ο οποίος μετακόμισε με τη σύντροφό του Σοφία και το 18 μηνών μωρό τους σε ένα δυάρι διαμέρισμα, στην περιοχή Kreuzberg, τον Απρίλιο. Αργά ή γρήγορα θα αναζητήσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι και δηλώνουν πως δεν έχουν πολλές ελπίδες απέναντι σε άλλους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Το μέσο κόστος ενοικίασης στο Βερολίνο αυξήθηκε από 5,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2005 σε σχεδόν 9 ευρώ ανά τ.μ. το 2014, σύμφωνα με έρευνα του μεσιτικού γραφείου Jones Lang LaSalle. Τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο από 9% μεταξύ του 2013 και του 2014.

Πηγή: Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here