Πλευρά Λαφαζάνη: «Η διαπραγμάτευση απέτυχε παταγωδώς»

0
9

 

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση από την «πλευρά Λαφαζάνη» μέσω νέου άρθρου στο iskra.gr το οποίο φέρει τον τίτλο «Ελληνική πρόταση: “Σημείο εκκίνησης” αλλά με ποια κατεύθυνση;».

Στο κείμενο αναφέρεται πως τα μέτρα είναι «φωτιά και λαύρα», ενώ, η iskra καλεί τη χώρα και τον λαό να πει «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τη νεομνημονιακή συμφωνία.

iskra

Αναλυτικά το άρθρο:

«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.

Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

(σσ μετά από μια λεπτομερή καταγραφή των νέων μέτρων το κείμενο επικεντρώνεται στο χρέος)

ΧΡΕΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης τουχρέους, αφού όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες μετά τη σύνοδο κορυφής, αυτό θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο και αφού γίνει η τελική συμφωνία και νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή οι νόμοι που θα συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή των μέτρων.

Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης , εδώ τα πράγματα δείχνουν να κινούνται μέσα στη «δημιουργική ασάφεια».

Είναι να αναρωτιέται κανείς προς ποια κατεύθυνση μπορούν να καταλήξουν οι … συζητήσεις που ξεκινούν από ένα τέτοιο «σημείο εκκίνησης», όπως άλλωστε χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και ηΑ. Μέρκελ. Υπάρχει έδαφος να κινηθούν ακόμα πιο κοντά στις αξιώσεις του κειμένου των δανειστών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις έχουν ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων «Θεσμών», οι οποίοι ζητούν «γη και ύδωρ» και την πλήρη ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η «διαπραγμάτευση» , με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς και η εφαρμογή ακόμα και του μη – μαξιμαλιστικού προγράμματος της ΔΕΘ ανεξάρτητα, μάλιστα, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε αδύνατη.

Η χώρα και ο ελληνικός λαός με την κινητοποίησή του, όμως, έχουν την δυνατότητα, ακόμη και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες.

Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό – οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.

Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here