Πλήγμα για τον Ρέντσι το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές

0
2

Πλήγμα για τον Ματέο Ρέντσι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, καθώς οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται, μοιάζουν να είναι κατώτερες του αναμενομένου, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Οι εκλογές θεωρούνταν η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρέντσι μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης χρονιάς, όταν το PD είχε καταλάβει την πρώτη θέση με πάνω από το 40% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

Όμως, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον 40χρονο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι σήμερα σάρωνε τους αντιπάλους του αφότου κατέλαβε την εξουσία -αφού έκανε ένα εσωκομματικό πραξικόπημα πέρυσι, η βορειοδυτική περιφέρεια της Λιγουρίας προβλέπεται ότι θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού φέρεται να δίχασε τους ψηφοφόρους του PD.

Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά έμοιαζε να οδεύει σε μια συντριπτική νίκη, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

Εκτιμάται ότι τελικά το PD του Ρέντσι θα συγκεντρώσει το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειες, το M5S ένα 19,6%, η Λέγκα του Βορρά 12,9% και το FI το 10,3%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Αν και ενδεχόμενες συγκρίσεις με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές θα ήταν παραπειστικές, καθώς ο χαρακτήρας των αναμετρήσεων αυτών ήταν πολύ διαφορετικός από εκείνον των χθεσινών περιφερειακών εκλογών, η επίδοση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πολύ κατώτερη από την περυσινή. Οι δημοσκοπήσεις υπεδείκνυαν πως το PD θα παρέμενε το πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες (στις 23:00 τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές υπολογιζόταν πως έφθασε από το 49% ως το 56% και η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο 64%.

Οι τοπικές εκλογές δεν επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο, αλλά μοιάζουν να στέλνουν μια προειδοποίηση στον Ρέντσι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δυνητικά σκληρές μάχες στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συνεχίζει την προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην εκπαίδευση αλλά και στο πολιτικό και το εκλογικό σύστημα.

Το M5S του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ως κόμμα στη Λιγουρία, στην Καμπανία και στην Απουλία, αν και υποσκελίζεται από συμμαχίες κομμάτων.

Η Λέγκα του Βορρά εξάλλου μοιάζει να παγιώνει την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο της δεξιάς, σαρώνοντας το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Μέχρι χθες στις πέντε από τις επτά περιφέρειες κυβερνούσε η κεντροαριστερά, σε μία η Λέγκα του Βορρά και σε μία το Φόρτσα Ιτάλια.

Οι καλές επιδόσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων παρομοιάζονται από αναλυτές με αυτές του Podemos στην Ισπανία. Η Λέγκα του Βορρά, υποστηρίζουν αναλυτές, πιθανόν κέρδισε ψήφους λόγω των αντιδράσεων στην τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here