ΗΠΑ: Πνίγηκαν 9 Κουβανοί που προσπάθησαν να φθάσουν με πλοιάριο στη Φλόριντα

0
1

 

Πνίγηκαν στη θάλασσα εννέα Κουβανοί μετανάστες στην προσπάθεια τους να φτάσουν με πλοιάριο στις ακτές της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Δεκαοκτώ άτομα επέζησαν του ναυαγίου και έχουν υποστεί «σοβαρή αφυδάτωση». Όπως είπαν, οι εννέα μετανάστες πνίγηκαν στην θάλασσα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους που ξεκίνησε από τις ακτές της Κούβας πριν από 22 μέρες.
Οι μετανάστες αρχικά διασώθηκαν από ένα κρουαζιερόπλοιο κοντά στην νήσο Μάρκο στη Φλόριντα, ανέφερε η ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Θα παραμείνουν έως ότου επιβιβαστούν σε πλοίο για να προωθηθούν πίσω στο νησί Κοζουμέλ του Μεξικού, συμπλήρωσαν οι αρχές.
«Η μεταναστευτική πολιτική δεν έχει αλλάξει και καλούμε τους ανθρώπους να μην επιχειρούν ταξίδια δια θαλάσσης με μη αξιόπλοα σκάφη», δήλωσε ο αρχηγός της ακτοφυλακής Μαρκ Γκόρντον στην ανακοίνωση. «Είναι παράνομο και εξαιρετικά επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Τον Ιανουάριο η αμερικανική ακτοφυλακή κατέγραψε «σταθερή αύξηση» στον αριθμό των Κουβανών που επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στις ΗΠΑ.

Τι λέει η Αμερικανική νομοθεσία 
Η αμερικανική νομοθεσία, στο πλαίσιο της ειδικής μεταναστευτικής πολιτικής που δίνει στους μετανάστες από την Κούβα προτιμησιακή μεταχείριση, όσοι εισέρχονται μέσω ξηράς στις ΗΠΑ, τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής.
Πολλοί Κουβανοί μετανάστες όμως φοβούνται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας θα έχει ως αποτέλεσμα την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος μετανάστευσης.

Ραγδαία αύξηση μεταναστών 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Pew Research Center, που επικαλείται κυβερνητικά στοιχεία, 27.296 Κουβανοί εισήλθαν στις ΗΠΑ στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Ιουνίου 2015, μια ραγδαία αύξηση με ποσοστό 78% σε ένα χρόνο.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Κούβα.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν λίγες ημέρες πριν από την ιστορική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κούβα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις 21 και 22 Μαρτίου, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί από το 1928.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here