Ποιός αποπροσανατολίζει με την απογραφή;

16
14

Την ώρα που τα Eλληνικά ομόλογα θυμίζουν ημέρες Αργεντινής πριν την κατάρρευση, και πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των προτάσεων της ΝΔ στο Ζάππειο, όλοι ασχολούμαστε με την απογραφή του 2004 που διενέργησε ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Τυχαίο..;

Αποπροσανατολισμός.

Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ήμουν από τους ελάχιστους, μαζί με τον Γιώργο Σουφλιά, που δημόσια εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος της απογραφής.

Η στρατηγική  στόχευση του Αλογοσκούφη ήταν ξεκάθαρη : η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, και η βελτίωση της θέσης μας ως συνομιλητές των Ευρωπαίων εταίρων μας. Για αυτό και η κυβέρνηση Καραμανλή στήριξε συνολικά  την πρωτοβουλία Αλογοσκούφη. Η υλοποίηση, όμως, της απογραφής θα μπορούσε να τραυματίσει την αξιοπιστία των στοιχείων που χρησιμοποιούσε η χώρα είτε για να δανειστεί φτηνά είτε για να προσελκύσει επενδυτές. Ίσως να ήταν λάθος. Ίσως έπρεπε να το παραδεχθούμε.

Ανήκω στους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η αυτοκριτική είναι αφετηρία ωριμότητας, ευθύνης, αλλά και ουσιαστικής θεμελίωσης του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, παρά τα λάθη και το γεγονός ότι δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ρήξεις, παρέδωσε μια χώρα με διεθνές κύρος και διαπραγματευτική ισχύ τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Μια χώρα που παρείχε ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της, με χαμηλή ανεργία, με προοπτική. Η χώρα αυτή μέσα σε δεκαοχτώ μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε θρίλερ για τους πολίτες της και σε εφιάλτη για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση μεταπολεμικά. Και η ευθύνη βαραίνει  κυρίως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, με τα αλλεπάλληλα  λάθη και την απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε την κρίση, με την αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητά της, έχασε σημαντικό χρόνο και έδωσε χώρο στους κερδοσκόπους, εγκλώβισε την οικονομία μας σε φαύλο κύκλο με το Μνημόνιο και το ΔΝΤ και ουσιαστικά φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αρκετά με τον αποπροσανατολισμό…

Η χώρα πρέπει άμεσα να αλλάξει πορεία. Ατέρμονες συζητήσεις του χθες αποπροσανατολίζουν από το εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ειλικρινά,αν δεν ηταν τόσο άσκημα τα πράγματα αυτή η παρέμβαση του τέως υπουργού Παιδείας (!) θά προκαλούσε γέλιο. Εξακολουθεί να ζει σαν avatar σέναν παράλληλο κόσμο!
  Οταν το καράβι μπατάρει δεν μπορεις να κάνεις μανούβρες,το μόνο που σου μένει νά κάνεις ειναι να σκάσεις και μαζί με τους υπόλοιπους συνδαιτήμονες του Θιάσου των τριακοσίων, να προσπαθήσεις να βγάλεις ,αν τα καταφέρεις τελικά,τα νερά από το σκάφος.Σέ τετοιες στιγμές η απογραφή του Αλογοσκούφη,ο Τιτανικός του Παπακωνσταντίνου,οι ολιγώτατοι-θιασάρχες- Σημίτης, Καραμανλής και Παπανδρέου μπορούν να απασχολήσουν μόνο τούς Ιατροδικαστές της Ιστορίας.

 2. Σας πείραξαν οι ατέρμονες συζητήσεις για το χθες κε Σπηλιωτόπουλε ή απλά φοβάστε το σκάλισμα του χθες μήπως βγουν τα άπλυτα του κόμματός σας στην φόρα.
  Αφήστε καλύτερα μην μιλήσουμε για τον Αλογοσκούφη γιατί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου!

 3. Είναι λυπηρό μετα απο 18 μηνες συμφοράς να υπάρχουν ακόμη Έλληνες πολίτες που δεν είναι σε θέση να διακρίνουν την ανικανότητα και τις παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης.
  Η απογραφή του κ.Αλογοσκούφη απο μόνη της μπορεί να έδωσε μια ευκαιρία για ένα καινουργιο ξεκίνημα αξιοπιστίας,όμως σε συνδιασμό με την μετέπειτα καταστροφική παρουσίαση της οικονομίας (Τιτανικός βουλιάζουμε, αλλάζουμε) ,έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και να χαρακτηρισθούμε διεθνώς μπαγαμπόντηδες.
  Θυμάμαι,όταν παρακαλούσαμε την Γερμανία για οικονομική στήριξη ,ο Σόϋμπλε έλεγε: στον μεθυσμένο δεν δωρίζεις ένα μπουκάλι αλκοόλ.Παρ’ολα αυτά τα spreads δεν είχαν πάρει ακόμη την ανηφόρα.
  Σήμερα βλέπουμε στα καναλια(προσφιλή συνήθεια ) θρασύτατους πολιτικούς με ένα ύφος ειρωνικό προσπαθώντας να πεισουν ότι το άσπρο είναι μαύρο.
  Δίχως αυτό να σημαίνει οτι οι προηγούμενοι τα άφησαν όλα στην εντέλεια. Τα spreads πάντως τα άφησαν στις 150 Μ.Β. O Ελληνικός λαος όμως πρίμενε περισσότερα σε πολλόυς τομείς(ασφάλεια, μεταναστευτικό,επενδύσεις) Ενώ Αυτοί αφησαν πίσω τους ελάχιστα.

 4. Κύριε Σπηλιωτόπουλε η παράταξη σας είχε το 2004 μια τεράστια ευκαιρία να προχωρήσει σε αλλαγές και σε μεταρρυθμίσεις που όλοι οι νοήμοντες ξέρουν οτι πρέπει να γίνουν.Δεν το έκανε και γι αυτό δε φταίει κανένα ΠΑΣΟΚ και επιπροσθέτως δεν είχε και εσωκομματικά προβλήματα τότε.Από το 2007 έως το 2009 όλοι ξέρουν πόσο πίσω μας πήγατε σαν χώρα με την χαρακτηριστική αδράνεια που επιδείξατε σε όλα τα ζητήματα,την εμπλοκή στελεχών σας σε σκάνδαλα (οχι οτι του ΠΑΣΟΚ είναι άγιοι), την μετατροπή της φράσης που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρός σας «σεμνά και ταπεινά» σε ανέκδοτο,τον υπέρμετρο δανεισμό σε σχέση με άλλες περιόδους και τον διορισμό δικών σας ανθρώπων(σαν παράταξη εννοώ) μέχρι και την παραμονή των εκλογών σε θέσεις στο δημόσιο!Αφού λοιπόν ,όπως ακούω να λένε στελέχη σας στα ΜΜΕ και εσείς ο ίδιος γράφεται σήμερα,παραδώσατε μια χώρα με διεθνές κύρος και διαπραγματευτική ισχύ και ξέρατε και τον τρόπο που θα έβγαινε η Ελλάδα από την κρίση που διαφαινόταν να μας χτυπάει την πόρτα και ενώ ξέρατε οτί δεν ισχύει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» που έλεγε ο κ.Παπανδρέου,πήγατε σε εκλογές και δεν εξαντλήσατε την 4ετία με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης σαν αυτό που παρουσιάζεται τώρα; Κύριε Σπηλιωτόπουλε ,μικροκομματικά συμφέροντα και το δήθεν πολιτικό κόστος που επικαλείστε εσείς οι πολιτικοί(και μιλάω και για την αδράνεια του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους μήνες), όταν πρόκειται να προχωρήσετε σε τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας,φοβούμενοι την αντίδραση μειοψηφίας συμπολιτών μας και την αντίδραση των κηφήνων συνδικαλιστών μας,έχουν εξαντλήσει τα χρονικά αποθέματα που έχουμε για να ορθοποδήσουμε.

 5. Κύριε Σπηλιωτόπουλε… Μας δουλεύετε?? Δεν είναι (απολύτως) δυνατόν να καταστραφεί οικονομικά μια χώρα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα. Το κακό, όπως και το καλό, για να γίνει απαιτεί ένα διάστημα προεργασίας. Διάστημα το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ήταν η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή. Ενώ υπήρχε η ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, εσείς αδρανήσατε και δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ!! Σταματήστε να κοροϊδεύετε επιτέλους τον κοσμάκη.. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι!!

 6. Νομίζω είναι λυπηρό ειδικά στους καιρούς που ζούμε να ζει ο καθένας στην δική του πραγματικότητα. Και βέβαια ο Αλογοσκούφης έπρεπε να κάνει απογραφή όμως μόνο εσωτερικά ώστε να ξέρει τι του γίνεται για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και όχι να μειώσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επιπρόσθετα θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να παρουσιάσει πραγματικά στατιστικά στοιχεία και όχι τα παραμύθια που παρουσίασε τα οποία τον έφεραν στα ισα με τους προηγούμενους σε επίπεδο εκτίμησης. Επίσης καλό θα ήταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αφού υποτίθεται είχε κάνει απογραφή και ήξερε τι γινόταν και άρα είχε λόγο να έπαιρνε σοβαρά και έγκαιρα μέτρα ώστε να μην βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση στο μέλλον. Αντ’ αυτού τι έκανε? από το τίποτα (που θα ήταν καλό) μέχρι το χειροτέρεψε την ήδη κακή κατάσταση διογκώνοντας τον δημόσιο τομέα, και παίζοντας το ίδιο παιχνίδι με τις μίζες κτλ. Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει βήματα προς τα εμπρός … τουλάχιστον μένει στο «απόλυτο τίποτα» που μας οδηγεί σε πιο αργό θάνατο

 7. …»Η κυβέρνηση Καραμανλή, παρά τα λάθη και το γεγονός ότι δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ρήξεις, παρέδωσε μια χώρα με διεθνές κύρος»…

  Καλά εσείς αρμενίζετε χωρίς αιδώ και φιλότιμο. Τι μας λέτε; Και εγκαταλείψατε το σκάφος πάνω στα χάϊ του!!! Αχ βρε Ελλάδα ως πότε θα μας μαθαίνεις και να μας αντέχεις!!! Η επόμενη μέρα θάναι σίγουρα χωρίς εσάς, ακόμα να το αντιληφθείτε.

 8. Η απογραφή ήταν έγκλημα κατά της χώρας. Το 2004 η νεότερη Ελλάδα όπως την έχουμε ζήσει ήταν στο καλύτερο σημείο, είχαμε μπεί στο Ευρώ είχαμε διεξάγει υποδειγματικούς Ολυμπιακούς (άσχετα αν στοίχισε ο κούκος αηδόνι) η Ελλάδα είχε κύρος και ρυθμούς ανάπτυξης μεγάλους, είχε παράλληλα σαθρή ανάπτυξη και μεγάλη διαφθορά γιαυτό η κυβέρνηση Σημίτη έχασε τις εκλογές. Η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να λύσει τα δομικά προβλήματα και να εξυγειάνει τη χώρα, τη διαπόμπευσε συνεχίζοντας και χειροτερεύοντας την διαφθορά και την αδιαφάνεια. Το 2009 το είχαν καταλάβει όλοι ότι ήταν παντελώς ανίκανοι. Για τη συνέχεια δεν θα σχολιάσω τη ζούμε πάμε από το κακό στο χειρότερο με τον Παπακωνσταντίνου να ξεκινάει και να συνεχίζει στη γραμμή Αλογοσκούφη επί το πιο νεοφιλελευθερο για να φτάσουμε ποιος ξέρει που ακόμα…
  Το εξοργιστικό όμως είναι ότι κανείς δεν πληρώνει και ακόμα χειρότερα τολμούν να μιλούν άνθρωποι που μας οδήγησαν στο χάλι που είμαστε χωρίς καμμία ντροπή.
  Ο κ.Σπηλιωτόπουλος δεν ήταν υπουργός οικονομικών, ήταν όμως τουρισμού και τα τελευταία χρόνια και επί υπουργίας του μόνο πτώση βλέπαμε στο πεδίο ευθύνης του. Ο τουρισμός είναι βασικός μας οικονομικός τομέας. Πως μια χώρα με τόσα πλεονεκτήματα πάει από το κακό στο χειρότερο; Φταίει κανείς; Γιατί η χρεοκοπία αφορά δυστυχώς και την πραγματική οικονομία την υπηρετεί κανείς αυτή; Ενδιαφερεται κανείς για την εικόνα, την ποιότητα των υπηρεσίων, το περιβάλλον, τον πολιτισμό με σχέδιο και μεθοδική προσέγγιση; ή ζει ο κάθε υπουργός το δικό του Μύθο με τα δικά μας λεφτά;

 9. Κύριε Άρη .

  Με συνχωρήτε αλλά όταν έγιναν οι εκλογές το 2009 , η χώρα μας ήταν είδη χρεοκοπημένη απλά δεν μας το λέγατε .
  Δεν χρεωκόπησε μετά τις εκλογές .
  Απλά μετά τις εκλογές το μάθαμε δια στόματος Πασοκ και αναγκαζόμαστε τώρα να πληρώσουμε τα όσα μας κλέψατε Πασοκ και Ν.δ τόσα χρόνια .

  Μας τα κλέψατε εχθές , φεύγουν όμως απο την τσέπη μας σήμερα .

  Μας τα κλέψατε είτε αμεσα είτε έμεσα με το να ξοδεύετε περισσότερα απο όσα σας δίναμε να διαχειρηστήτε για να εξασφαλίζει ο καθένας απο εσάς το πόστο του.

  Καλά κάνετε και γράφετε τέτοια κομματικά καιμε παροπίδες άρθρα.
  «Το Πασοκ φτέει . Εμείς παραδώσαμε μια χώρα μοντέλο και τώρα είναι μπάχαλο »
  Αυτό ήταν το άρθρο σας .

  Σίγουρα θα πάρετε πόντους μέσα στο κόμμα .Εξ άλλου αυτό σας ενδιαφέρει και όχι το καλό του τόπου . Όχι η Ελλάδα . Το κόμμα πρώτα .

  Ανθρωποι σας εσάς ποτισμένοι κοματικά μας κατέστρεψαν . Ειμαι 100% σίγουρος οτι είστε εντιμος πολίτης και ότι ποτέ σας δεν αφαιρέσατε παράνομα ούτε μια δραχμή ή ευρώ απο τα ταμεία μας . Ειλικρινά θα σας εμπιστευόμουν με κληστά τα μάτια το οποιδαήποτε ταμείο .
  ¨Ομως φτέτε και εσείς για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς για αυτήν την κομματική φιλοσοφία . Ίσως να είδατε πράγματα και να μην μιλήσατε (για χάρη του κόμματος) ίσως να καλύψατε με την σιωπή σας κάποιους ή ίσως να μην αντισταθήκατε και να μην αντιδράσατε όταν η «γραμμή του κόμματος» σας φαινόταν μερικές φορές παράλογη .

  Φτέτε και εσείς κύριε Άρη 🙂
  Είστε καλός άνθρωπος και το αναγνωρίζω , ελπίζω όμως να αλλάξετε και να αντισταθήτε 🙂

  Ένας πρώην-ψηφοφόρος σας .

 10. Πως ήταν δυνατόν η Ν.Δ να εξαντλούσε την θητεία της μ’ένα συνδικαλισμό απ’τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ που ακόμη και σήμερα δεν ελέγχεται;
  Πως ήταν δυνατόν η Ν.Δ να εξαντλούσε την θητεία της όταν η Ελλάδα καιγόταν απο άκρου εις άκρον;
  Πως ήταν δυνατόν η Ελλαδα να εξαντλούσε την θητεία της με τον Γρηγορόπουλο και τα σπασμένα μαγαζιά;
  Πως ήταν δυνατόν η Ν.Δ να εξαντλούσε την θητεία με την καθολικη άρνηση της αντιπολιτεύσης ακόμη και σε θέματα που οικειοποιήθηκαν αργότερα(Λιμάνια Κινέζοι) η όταν οι δημοσιογραφοι έκαναν τον Ζαχόπουλο και τους κουμπάρους σίριαλ.
  Τα προβλήματα του τόπου είναι μεγάλα και θα επηρεάσου γεννιές Ελλήνων. Η παρελθοντολογία αντί της ορθολογικής σκέψης δε μας χρειάζεται.Την αλήθεια όμως πρεέπι να την αναζητούμε.Αν κάποιοι απο εμας επιμένουμε στις πολιτικές μας προτιμήσεις αυτό είναι μέρος της δημοκρατίας.Το μόνο καλό στοιχείο που μας αφησε η μεταπολιτεύση και που δυστυχώς κάποιοι το εκματελευονται αρνητικά. Ας σκύψουμε στα προβλήματα με περίσκεψη ενωμένοι.

 11. Νομίζω πως δεν έχω ξαναδει τόσες σοφιστείες σε τόσο λίγες γραμμές, ζείτε πραγματικά όλοι σας στην δική σας πραγματικότητα, ακολουθείτε την λογική του μικρότερου κακού και περιμένετε τώρα να συνφωνήσουμε μαζί σας, να σας επαινέσουμε ή να παίξουμε και μεις το παιχνίδι βρες τον λιγότερο επιβλαβή για την Ελλάδα και κέρδισε?

  Να σας λύσω εγώ την απορία
  Η απογραφή έγινε αυτοσκοπός για την νδ διότι έτσι έπρεπε να χτυπηθεί το λεγόμενο ΄΄οικονομικό θαύμα΄΄ του Σημίτη – άλλο ανέκδοτο και αυτό- είστε όμως τόσο κοντόφθαλμοι που νομίζετε πως όλα αυτά θα παρέμεναν στο εσωτερικό και δεν θα τα μάθαιναν οι δανειστές ή δεν θα τα δινανε σημασία.

  Αντί όμως να σας ρωτάνε για την ταμπακιέρα χαιδεύετε ο ένας τα αυτιά του άλλου φορτώνοντας την
  ευθύνη σε ένα μόνο πρόσωπο. Η ταμπακιέρα όμως είναι πως απογραφή κάνει κάποιος που δεν γνωρίζει τι γίνεται και όπως και το πασόκ πρόσφατα, έτσι και εσείς παλιότερα κάνατε προεκλογικές εξαγγελείες στον κόσμο ενώ δεν έχετε ιδέα τι μπορείτε να τηρήσετε και τι όχι αφού δεν γνωρίζετε τα οικονομικά

  Όταν όμως μια αντιπολίτευση δεν γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας τότε σε τι είναι χρήσιμη? Μήπως δεν σας δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου?
  Σας εμποδίζουν κάποιοι όταν είστε αντιπολίτευση και αφού πάρετε την εξουσία τα βρίσκετε ως δια μαγείας? και αν ναι γιατί δεν τους καταγγέλετε ο ν ο μ α σ τ ι κ ά?

  Κατά τα άλλα πάλι πετάτε το μπαλάκι, ΄΄το πασόκ φταίει΄΄ ΄΄η νδ φταίει΄΄ μήπως φταίτε εξίσου και οι δύο?
  Και κάτι τελευταίο εφόσον αυτό που λαμβάνετε λέγεται αποζημίωση και όχι μισθός παρακαλώ να επιστρέψετε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων όλοι σας κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνολικά διότι ο ελληνικός λαός δεν σας ΄΄αποζημιώνει΄΄ για να υποβαθμίζετε με τις άστοχες ενέργειές σας (πληθυντικός) το βιοτικό του επίπεδο εδώ και τόσα χρόνια.
  Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος όπως είπατε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here